Čak i pre nego što je stekla svetsku popularnost i postala jedna od važnih komponenti zdrave ishrane, bundeva se aktivno koristila u medicini.
Svetlo povrće ima ne samo prijatan slatki ukus, već i puno korisnih svojstava. Dok je sezona bundeve u punom jeku, preporučujemo vam da je jedete što češće. Otkrivamo vam njene prednosti.
Zašto je bundeva korisna?
Bundeva je pravo skladište hranljivih sastojaka. Bogata je prirodnim antioksidantima – karotenoidima (inače ih je pet puta više nego u šargarepi), koji joj ne samo daju jarku boju, već i štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavaju upale, usporavaju starenje i štite ćelije tela od štetnih efekata ultraljubičastih zraka.
Pored toga, bundeva je odličan izvor vitamina C, E, K i vitamina B, koji su neophodni za jačanje imuniteta, održavanje zdrave i lepe kože, podsticanje moždane aktivnosti i sprečavanje gastrointestinalnih bolesti. Vitamin K jača kosti i tkiva tela, sprečava kalcifikaciju krvnih sudova i povećava njihovu elastičnost.
Bundeva je dijetetski proizvod. Ne sadrži trans masti, skrob i velike količine šećera i ima malo kalorija – samo 22 kcal na 100 grama. Nedostatak holesterola čini bundevu korisnim proizvodom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a visok sadržaj vlakana doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema.
Ako se odlučite da kuvate bundevu, ne morate se rešiti semena – ona sadrže ne manje korisne supstance od pulpe. Seme bundeve je izvor važnih minerala kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, natrijum, cink, fosfor, bakar i mangan, a koji su neophodni za pravilno funkcionisanje svih telesnih sistema i za jačanje imuniteta.
harpersbazaar.ru