Nar je jedna od najvažnijih namirnica za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema.
Zbog visokog sadržaja vitamina B12, pulpa nara pomaže u normalizaciji krvnog pritiska (i pri visokom i pri niskom pritisku), jača zidove krvnih sudova, povećava njihovu elastičnost i promoviše aktivnu sintezu crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Ovo poslednje je takođe važno za pravilno funkcionisanje mozga i nervnog sistema. Uz nedostatak hemoglobina, mozak ne dobija dovoljno kiseonika, zbog čega imamo hronični umor, oštećenje pamćenja i koncentracije. Sezona nara pada vrlo kasno, kada je naše telo posebno sklono virusnim bolestima. Voće je bogato vitaminom C i voćnim kiselinama, koje štite ćelije tela od oštećenja i podstiču proizvodnju imunoglobulina – glavnog gradivnog elementa za našu imunološku odbranu. Pored toga, nar ima moćna antibakterijska i antiseptička svojstva, što mu omogućava da pruži pouzdanu zaštitu telu protiv patogenih bakterija.
Sok nara je zasićen raznim voćnim kiselinama – limunskom, jabučnom, vinskom, oksalnom. Pomažu u regulaciji pH ravnoteže u telu, uklanjaju toksine, pružaju efikasnu detoksikaciju tela, podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam. Međutim, ako imate osetljiv stomak, sok se mora razblažiti vodom, inače njegova visoka kiselost može da izazove bol.
Nar takođe može pomoći u održavanju lepote i mladosti. Zbog visokog sadržaja vitamina C, voćnih kiselina i tanina, voće pruža pouzdanu zaštitu od oštećenja slobodnih radikala, sprečava razvoj upalnih reakcija, usporava proces starenja, sprečava bore i štiti kožu od štetnih efekata ultraljubičastog zračenja.
harpersbazaar.ru