Na Instagramu postoji 96 miliona postova sa oznakom doručka. Za mnoge je doručak njihov omiljeni obrok, dok je za ostale zamenjen šoljom crne kafe.
Da li je bolje ne preskakati doručak?
Doručak je prvi važan obrok dana. Spavanje je vreme posta kada vaše telo radi na rezervnoj energiji. Kada se probudite, hrana pokreće vaše metaboličke procese. Da bi doručak mogao da pogoduje vašem zdravlju, na stolu treba da imate sastojke koji sadrže:
Složene ugljene hidrate – telo ih sporije apsorbuje i duže ostavljaju osećaj sitosti. To su žitarice, osim pirinča i kaše, granole od žitarica ili tost od celog zrna pšenice.
Pravi proteini i masti – Omlet, nemasno meso, avokado i biljna ulja osnova su ukusnog i zdravog doručka. Oni će pomoći u dobijanju građevinskog materijala za ćelije, vitamina i energije. Možete priuštiti slatkiše – čokoladu, med. Bez obzira koliko zdrav doručak bio, njegova energetska vrednost treba da bude u okviru dnevne norme.
Šta ako ne budete jeli ujutro?
Dakle, probudili ste se i apsolutno ne želite da jedete. 1-2 čaše vode pomoći će da se telo probudi, to će pokrenuti metaboličke procese u telu. Vežbajte, tuširajte se. Nema apetita? Popijte još jednu čašu vode i obavite kućne poslove. Postavite sto za doručak, probajte nešto lagano, poput jogurta. Doručak je takođe navika. Pokušajte da završite večeru ranije, preskočite jelo noću. Ovo će pomoći telu da se navikne na dobijanje više energije ujutro. Ako niste pod stresom, poštovali ste sve ove preporuke, a i dalje ne želite da doručkujete, morate da posetite lekara.
Da li preskakanje doručka pomaže da izgubite kilograme?
Ovo nije istina. Istraživanje Američke akademije za ishranu i dijetetiku pokazuje da je preskakanje doručka povezano sa višim indeksom telesne mase (BMI) i povećanim rizikom od gojaznosti. Druga istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu zdrav doručak imaju manju verovatnoću da se prejedu tokom kasnih obroka ili impulsivnog međuobroka. Pored toga, muškarci i žene koji ne jedu redovno doručak imaju veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje objavljeno u američkom časopisu Clinical Nutrition. Ako pokušavate da izgubite višak kilograma, razmislite da započnete svoj dan pravim doručkom.
Da li su ljudi koji doručkuju zdraviji?
Mnoga istraživanja pokazuju da su ljudi koji jedu doručak zdraviji. Postoji manja verovatnoća da će imati prekomernu težinu i imaju manji rizik od nekoliko hroničnih bolesti. Nedostatak doručka dovodi do problema sa gastrointestinalnim traktom i stagnacije žuči. Ujutru želudac izlučuje kiselinu za varenje hrane, ako nema šta da se probavi, sluznica pati. Preskakanje doručka takođe može dovesti do konstipacije, jer nema crevnog pokreta. Iz tog razloga, stručnjaci kažu da je doručak dobar za vaše zdravlje.
Da li doručak poboljšava metabolizam?
Neki tvrde da doručak ubrzava metabolizam, ali ovo je mit. Ovaj mit počiva na termičkom uticaju hrane – povećanju kalorija sagorenih nakon jela. Međutim, ukupna količina i kvalitet hrane koja se konzumira tokom dana važni su za metabolizam. Nije važno u koje vreme i koliko često jedete. Istraživanja pokazuju da nema razlike u broju sagorenih kalorija u toku 24 sata između ljudi koji jedu ili preskaču doručak.
Da li vas doručak čini pametnijim?
Često se kaže da postoji direktna veza između inteligencije i doručka. Postoji mit da su oni koji jedu doručak pametniji. Koliko god je sjajno misliti da vam doručak može dati nekoliko dodatnih IQ bodova, to nažalost nije tačno. Ali pravi doručak može povećati vaše performanse i dati vam energiju da učinite više.
foto:bazaar.ru