Lanene semenke su popularna i povoljna superhrana koja sadrži nezasićene omega-3 masne kiseline, kalcijum, cink, aminokiseline i vitamine iz gotovo cele grupe B. One regulišu nivo estrogena i promovišu proizvodnju kolagena, koji je odgovoran za elastičnost kože. Dodavanjem dve kašike lanenog semena u svakodnevnu ishranu, dobijate četiri grama vlakana. Pored toga, seme sadrži ogromnu količinu antioksidanata (lignin), sedam puta više nego u bilo kojem drugom proizvodu: dve kašike lana se mogu uporediti sa 30 brokolija. Alfa linoleinska kiselina je biljna verzija Omega-3, a savremena ishrana uglavnom je lišena ove materije, koja pomaže u održavanju normalne težine, čisti creva od toksina, podstiče vaskularnu elastičnost i poboljšava stanje kože.
Kako uzimati semenke lana?
Količina pojedenih semenki dnevno ne treba prelaziti 50 grama. Da bi postale hranljivije, dve kašike semenki prelijte 1 kašikom ključale vode i ostavite da odstoje nekoliko sati. Rastvorljiva vlakna pretvoriće se u sluz koja će obložiti zidove gastrointestinalnog trakta. Semenke lana se mogu uzimati i u uobičajenom i u drobljenom obliku. U drugom slučaju treba ih uzimati dva puta dnevno, po 1 kašičicu sa obrokom. Najbolje je kombinovati lanene semenke sa laganom hranom: grčkim jogurtom, ovsenom kašom ili salatom. Lanene semenke ne treba stalno uzimati. Pauza od 10 dana će biti dovoljna.