5 lakih i zdravih prolećnih recepata koje ćeš voleti

Znaš onaj osećaj kada, za promenu, baš želiš nešto da skuvaš ali nikako ti ne pada na pamet šta? Čini mi se da mi se to prečesto dešava u poslednje vreme – sve bih kao da budem domaćica, ali malo me i mrzi i tako, obrni-okreni, završim na dostavi hrane. Ponovo. Hm, kad bih samo pronašla recepte koji su po mom ukusu, ali i koji su lagani za pripremu… Mnogo tražim? Ukoliko se i sama nalaziš u sličnom raspoloženju, predlažem da zajedno isprobamo neki od recepata u nastavku koji ne samo da su laki za pripremu, već su ukusni i zdravi – baš sve što nam je potrebno ovog proleća!

Cezar salata bez griže savesti

Sastojci: 80g semena suncokreta, 75g belog susama, 1 kašičica belog luka u prahu, 2 kašičice čilija, 2 umućena jajeta, 400g pilećeg belog mesa, 8 tankih kolutova pršute, 2 baby zelene salate, klice suncokreta za serviranje. Za dresing: 1 šolja grčkog jogurta, sok od 1 limuna, pola kašičice belog luka u prahu, 1 kašika maslinovog ulja. 

Priprema: Zagrej rernu na 200 stepeni. Pleh obloži papirom za pečenje. U blenderu usitni suncokret, a zatim dodaj susam, beli luk i čili. Sve dobro promešaj i prebaci u posudu. U drugoj posudi umuti jaja. Pileći file najpre uvaljaj u smesu začina, zatim u jaja, pa onda ponovo u začine. Poređaj piletinu u pleh i pored stavi pršutu. Peci sve zajedno oko 20 minuta dok ne porumeni. U međuvremenu sjedini sve sastojke za dresing. Listove zelene salate rasporedi po tanjirima, preko stavi piletinu i pršutu. Prelij sve dresingom i pospi klicama suncokreta. 

Nudle sa indijskim orahom i hrskavom piletinom

Sastojci: 8 pilećih karabataka bez kosti, 95g putera, 2 čena belog luka, 2 kašike soja sosa, 1 kašika javorovog sirupa, 1 kašika susamovog ulja, sok od 1 limete, 300g nudli, pečeni indijski orah i mikro korijander za serviranje. Za prilog: 4 rotkvice isečene na tanke kolutove, 60ml jabukovog sirćeta, 1 kašika javorovog sirupa, 1 kašičica čilija.

Priprema: Prvo pripremi prilog – iseckane rotkvice pomešaj sa ostalim sastojcima i odloži sa strane. Začini piletinu i prži je na umerenoj vatri dok ne dobije zlatnu boju. Nakon prženja, odloži meso u drugu posudu i pazi da se ne ohladi. Nadev za nudle pripremi tako što ćeš pomešati puter, beli luk, soja sos, javorov sirup, susamovo ulje i sok od limete, i odloži sa strane. Nudle pripremi prema uputstvu sa pakovanja. Malo vode u kojima se kuvala testenina dodaj u nadev, a zatim sjedini sa nudlama. U tanjire rasporedi nudle sa sosom, dodaj piletinu i pospi indijskim orahom i korijanderom. Posluži uz pripremljene rotkvice.

Salata od lososa i krompira

Sastojci: 750g slakog krompira, 400g cvekle, 3 čena belog luka, maslinovo ulje, pola kašičice semena komorača, pola kašičice čilija, kora i sok od jednog limuna, 750g lososa, 1 brokoli, 2 kašike bademovog putera, 125g baby spanaća, 1 veliki avokado, 50g klica po želji. 

Priprema: Zagrej rernu na 200 stepeni i obloži pleh papirom za pečenje. Iseci slatki krompir i cveklu na što tanje kriške i poređaj po plehu tako da sa jedne strane imaš batat, a sa druge cveklu. Poprskaj maslinovim uljem i začini. Beli luk uvij u foliju, stavi u pleh i sve zajedno peci 12-15 minuta dok krompir ne omekša. U međuvremenu, losos začini smesom od komorača, čilija, narendane kore limuna, soli, bibera i kašičice ulja. U pleh sa batatom i cveklom dodaj brokoli koji si najpre razdvojila na cvetiće, začini ga, a na sredinu pleha rasporedi losos i peci još 10 minuta. Preliv pripremi od putera, 2 kašike vode, limunovog soka i 2 kašike ulja. Začini po ukusu i promešaj dok ne dobiješ glatku smesu. U peliv možeš dodati usitnjen beli luk koji si ispekla u foliji sa ostalim povrćem. U tanjire rasporedi spanać, pečeno povrće i losos, dodaj avokado i klice, i posluži uz dresing. 

Meksička salata

Sastojci: 200g zrna kukuruza, 2 velike kukuruzne tortilje, 2 kašike maslinovog ulja, 50g halapenjo paprike, 100g pavlake, 425g crnog pasulja, 2 paradajza isečenog na kriške, pola veze korijandera, 1 mali crveni luk isečen na tanke kolutove, 1 isečen avokado, 1 šolja iseckane zelene salate, kriške limete za serviranje.

Priprema: Najpre skuvaj kukuruz. Tortilje umotaj i iseci ih na trake debljine 5mm. Proprži ih u gril tiganju na malo ulja dok ne porumene. U činiji pomešaj sve sastojke osim pavlake i limete. Preko poređaj tortilje, a zatim dodaj pavlaku i sve promešaj. Začini po ukusu. Limetu možeš da iscediš preko salate ili da je poslužiš sa strane. 

Zdrava pasta primavera

Sastojci: 75g pasulja, 200g špargle, 170g graška, 350g špageta ili taljatela, 175g praziluka, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika putera, 200ml pavlake, šaka svežeg iseckanog bilja (na primer, nana, peršun, vlašac), parmezan za serviranje. 

Priprema: Najpre pripremi pasulj, grašak i šparglu na pari, kao i testeninu po uputstvu sa pakovanja. Za to vreme proprži praziluk, dodaj pavlaku i začinsko bilje, povrće i malo vode u kojoj se kuvala pasta kako bi dobila odgovarajuću teksturu. Na kraju dodaj i testeninu i sve dobro sjedini. Začini po ukusu. Serviraj u tanjire, pospi parmezanom i, po želji, prelij maslinovim uljem. 

Tekst priredila: Ivana Tomić

Fotografije: Unsplash, Pexels

Najnovije