Znaš onaj osećaj kada, za promenu, baš želiš nešto da skuvaš ali nikako ti ne pada na pamet šta? Čini mi se da mi se to prečesto dešava u poslednje vreme – sve bih kao da budem domaćica, ali malo me i mrzi i tako, obrni-okreni, završim na dostavi hrane. Ponovo. Hm, kad bih samo pronašla recepte koji su po mom ukusu, ali i koji su lagani za pripremu… Mnogo tražim? Ukoliko se i sama nalaziš u sličnom raspoloženju, predlažem da zajedno isprobamo neki od recepata u nastavku koji ne samo da su laki za pripremu, već su ukusni i zdravi – baš sve što nam je potrebno ovog proleća!
Cezar salata bez griže savesti
Sastojci: 80g semena suncokreta, 75g belog susama, 1 kašičica belog luka u prahu, 2 kašičice čilija, 2 umućena jajeta, 400g pilećeg belog mesa, 8 tankih kolutova pršute, 2 baby zelene salate, klice suncokreta za serviranje. Za dresing: 1 šolja grčkog jogurta, sok od 1 limuna, pola kašičice belog luka u prahu, 1 kašika maslinovog ulja.
Priprema: Zagrej rernu na 200 stepeni. Pleh obloži papirom za pečenje. U blenderu usitni suncokret, a zatim dodaj susam, beli luk i čili. Sve dobro promešaj i prebaci u posudu. U drugoj posudi umuti jaja. Pileći file najpre uvaljaj u smesu začina, zatim u jaja, pa onda ponovo u začine. Poređaj piletinu u pleh i pored stavi pršutu. Peci sve zajedno oko 20 minuta dok ne porumeni. U međuvremenu sjedini sve sastojke za dresing. Listove zelene salate rasporedi po tanjirima, preko stavi piletinu i pršutu. Prelij sve dresingom i pospi klicama suncokreta.
Nudle sa indijskim orahom i hrskavom piletinom
Sastojci: 8 pilećih karabataka bez kosti, 95g putera, 2 čena belog luka, 2 kašike soja sosa, 1 kašika javorovog sirupa, 1 kašika susamovog ulja, sok od 1 limete, 300g nudli, pečeni indijski orah i mikro korijander za serviranje. Za prilog: 4 rotkvice isečene na tanke kolutove, 60ml jabukovog sirćeta, 1 kašika javorovog sirupa, 1 kašičica čilija.
Priprema: Prvo pripremi prilog – iseckane rotkvice pomešaj sa ostalim sastojcima i odloži sa strane. Začini piletinu i prži je na umerenoj vatri dok ne dobije zlatnu boju. Nakon prženja, odloži meso u drugu posudu i pazi da se ne ohladi. Nadev za nudle pripremi tako što ćeš pomešati puter, beli luk, soja sos, javorov sirup, susamovo ulje i sok od limete, i odloži sa strane. Nudle pripremi prema uputstvu sa pakovanja. Malo vode u kojima se kuvala testenina dodaj u nadev, a zatim sjedini sa nudlama. U tanjire rasporedi nudle sa sosom, dodaj piletinu i pospi indijskim orahom i korijanderom. Posluži uz pripremljene rotkvice.
Salata od lososa i krompira
Sastojci: 750g slakog krompira, 400g cvekle, 3 čena belog luka, maslinovo ulje, pola kašičice semena komorača, pola kašičice čilija, kora i sok od jednog limuna, 750g lososa, 1 brokoli, 2 kašike bademovog putera, 125g baby spanaća, 1 veliki avokado, 50g klica po želji.
Priprema: Zagrej rernu na 200 stepeni i obloži pleh papirom za pečenje. Iseci slatki krompir i cveklu na što tanje kriške i poređaj po plehu tako da sa jedne strane imaš batat, a sa druge cveklu. Poprskaj maslinovim uljem i začini. Beli luk uvij u foliju, stavi u pleh i sve zajedno peci 12-15 minuta dok krompir ne omekša. U međuvremenu, losos začini smesom od komorača, čilija, narendane kore limuna, soli, bibera i kašičice ulja. U pleh sa batatom i cveklom dodaj brokoli koji si najpre razdvojila na cvetiće, začini ga, a na sredinu pleha rasporedi losos i peci još 10 minuta. Preliv pripremi od putera, 2 kašike vode, limunovog soka i 2 kašike ulja. Začini po ukusu i promešaj dok ne dobiješ glatku smesu. U peliv možeš dodati usitnjen beli luk koji si ispekla u foliji sa ostalim povrćem. U tanjire rasporedi spanać, pečeno povrće i losos, dodaj avokado i klice, i posluži uz dresing.
Meksička salata
Sastojci: 200g zrna kukuruza, 2 velike kukuruzne tortilje, 2 kašike maslinovog ulja, 50g halapenjo paprike, 100g pavlake, 425g crnog pasulja, 2 paradajza isečenog na kriške, pola veze korijandera, 1 mali crveni luk isečen na tanke kolutove, 1 isečen avokado, 1 šolja iseckane zelene salate, kriške limete za serviranje.
Priprema: Najpre skuvaj kukuruz. Tortilje umotaj i iseci ih na trake debljine 5mm. Proprži ih u gril tiganju na malo ulja dok ne porumene. U činiji pomešaj sve sastojke osim pavlake i limete. Preko poređaj tortilje, a zatim dodaj pavlaku i sve promešaj. Začini po ukusu. Limetu možeš da iscediš preko salate ili da je poslužiš sa strane.
Zdrava pasta primavera
Sastojci: 75g pasulja, 200g špargle, 170g graška, 350g špageta ili taljatela, 175g praziluka, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika putera, 200ml pavlake, šaka svežeg iseckanog bilja (na primer, nana, peršun, vlašac), parmezan za serviranje.
Priprema: Najpre pripremi pasulj, grašak i šparglu na pari, kao i testeninu po uputstvu sa pakovanja. Za to vreme proprži praziluk, dodaj pavlaku i začinsko bilje, povrće i malo vode u kojoj se kuvala pasta kako bi dobila odgovarajuću teksturu. Na kraju dodaj i testeninu i sve dobro sjedini. Začini po ukusu. Serviraj u tanjire, pospi parmezanom i, po želji, prelij maslinovim uljem.
Tekst priredila: Ivana Tomić
Fotografije: Unsplash, Pexels