Lako i preukusno: Novi načini spremanja jaja

Jaja su namirnica koja se sigurno nalazi u frižideru svakog domaćinstva. Jedu se kao osnovna namirnica, kao dodatak i prilog, služe za pravljenje kolača i drugih jela, ali i kao sastojak za pravljenje pića. Rečju, jaja su važna za zdravlje, ali ako želite da vaš doručak podignete na viši chic nivo otkrivamo vam tri nova načina za spremanje jaja po receptima Claire Thomas koja stoji iza poznatog kulinarskog bloga The Kitchy Kitchen.

Kajgana

6 jaja

1/4 šolje pavlake

1 kašičica fino iseckanog peršuna

1 kašičica mirođije

1 kašičica rukole

1 kašičica origana

so i biber po ukusu

1 kašika putera

1 kašika kavijara

Uklonite gornji deo ljuske. U činiju pomešajte jaja, pavlaku, so, biber i začinsko bilje. Na srednjoj temperaturi zagrejte puter i ispržite kajganu koju ćete, kada se malo ohladi, poslužiti u ljusci jajeta sa malo kavijara.

Prženo jaje

6 jaja

2 paradajza

6 kriški hleba od kiselog testa

6 kašika pesta od rukole

so i biber po ukusu

4 kašika putera

U većoj posudi zagrejte ulje i pržite po jedno jaje koje ćete stavljati na sredinu posude. Drvenom kašikom ćete polako prebacivati belance preko žumanceta kako bi se stvorila pufnasta opna, a žumance ostalo tečno. Pržite jaje oko minut, a zatim poslužite preko kriške hleba sa puterom i paradajzom nakon čega ćete sve preliti pestom od rukole. Uzivajte!

Za pesto od rukole trebaće vam:

1 kašika badema

1/2 belog luka

1/4 rendanog parmezana

2 šolje sveže rukole

1/4 šolje maslinovog ulja

Blendirajte bademe i beli luk dok se ne formira pasta, a zatim dodajte parmezan, rukolu,maslinovo ulje, so i biber. Pesto može stajati u frižideru i do dve nedelje.

Pečeno

1 jaje

1 kriška pršute

4 pečena cherry paradajza

2 kašike mocarele

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika pavlake

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Malu vatrosalnu posudu podmažite puterom i u nju ubacite sve sastojke, ali krenite od pršute, paradajza i mocarele preko kojih ćete dodati jaje. Pecite oko 8 minuta.

Pročitajte još

Pročitaj još