Za ljubitelje avokada: ukusni recepti koji ne zahtevaju kuvanje

Upravo to vam treba za letnje mesece!

Iz godine u godinu, reputacija avokada raste sve više i više, dok se smatra idealnom superhranom sa savršenim puterastim ukusom i izgledom prilagođenim Instagramu.

Pretragom možete naići na mnoštvo recepata napravljenih od ove vrlo okrepljujuće namirnice, ali definitivno postoje ideje koje još uvek niste otkrili i vredi ih isprobati. Jedina sigurna stvar je da uopšte nećete imati poteškoća, jer recepti koje smo izabrali za vas ne zahtevaju kuvanje, niti mnogo dodatnih sastojaka.

Otkrijte ih i pokušajte da ih napravite!

Salata sa avokadom, pasuljem i začinskim biljem

Potrebno vam je:

  • 2 krastavca, mala bez semena, oljuštena
  • zelena salata
  • 3 paradajza, presečena na pola
  • 2 avokada, zrela
  • 1/2 kašike šećera
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 240 gr. pasulja, proceđen i ispran
  • Sok od 1 limuna
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • So i biber

Priprema:

U duboku posudu stavite 4 kašike maslinovog ulja, sok od 1 limuna, šećer i so i biber i mešajte mutilicom dok se šećer ne otopi. Avokado prepolovite, izvadite košticu i uklonite pulpu kašikom. Isecite avokado na tanke kriške i ubacite ih u posudu. Isecite krastavce na male vertikalne kriške i stavite ih u posudu. Paradajz isecite na kockice od 1 cm stavite u posudu. Dodajte grubo iseckanu zelenu salatu, malo seckanog peršuna i pasulj iz konzerve. Dobro promešajte bez pritiskanja povrća. Po potrebi začinite solju i biberom, pa dodajte dodatni limun i maslinovo ulje.

Brusketi sa avokadom, sirom i medom

Potrebno vam je:

  • 1 zreo avokado
  • 100 gr. sira
  • 4 kriške crnog hleba  
  • 4 kašike meda  
  • Sveža seckana paprika

Priprema:

Isecite avokado i kozji sir na tanke kriške i stavite ih na kriške hleba. Zatim kašikom prelijte malo meda i stavite u rernu na dva minuta. Dodajte svežu papriku pre serviranja.  

Avokado sa maslinovim uljem i začinima

Potrebno vam je:

  • 3 zrela avokada
  • 1 mala bočica čistog devičanskog maslinovog ulja
  • Seckani vlašac
  • Seckani peršun
  • 1 limun
  • So i biber

Priprema:

Oštrim nožem smo duboko presekli avokado, vodeći nož okolo dok ne dođemo do semenke. Otvaramo avokado i uklanjamo njihov semenku. Iscedite limun odozgo, prelijte maslinovim uljem, pospite seckanim začinskim biljem i poslužite.

Sladoled od avokada

Potrebno vam je:

  • 2 avokada, zrela velika
  • 420 gr. kokosovog mleka  
  • 3 kašike meda ili agavinog sirupa
  • 200 gr. čokolade
  • 50 ml kokosovog ulja
  • 50 gr. oraha

U mikseru umutite pulpu avokada, kokosovo mleko i med dok ne postanu homogeni. Ako želite da smesa bude slađa, dodajte još malo meda. Smesu sipajte u kutije od 80 ml. Stavite posebne štapiće za sladoled i ostavite u zamrzivaču najmanje tri sata ili dok se ne zalede. Rastopite čokoladu i kokosovo ulje. Prelijte sladoled čokoladnom glazurom i pospite orasima.

Prijatno!

Pročitaj još