5 trendova u uređenju dečijih soba koje će i vaši mališani voleti

Uređenje enterijera je kreativni zadatak kog su se mnogi od nas latili tokom poslednjih godinu dana, kako iz potrebe da pronađemo makar jednu stvar koju istinski možemo da kontrolišemo, tako i iz potrebe da nešto promenimo u svom okruženju kako bi nam ti dugi dani kod kuće bili iole prijatniji. Od dnevne i spavaće sobe, preko kuhinje i kupatila, najzad smo stigli i do dečije sobe koja, priznaćete, dozvoljava možda i najviše uzbudljivog eksperimentisanja sa stilovima i poigravanja sa elementima nameštaja i dekoracije od svih prostorija u vašem domu.

Bez obzira na to da li već imate mališane koji žude za novim enterijerom ili se tek pripremate za roditeljsku ulogu pa vam je opremanje dečije sobe potpuna novina, u nastavku otkrijte nekoliko trendova u uređenju dečijeg enterijera koji su toliko simpatični da će oduševiti kako vas, tako i vaše najmlađe.

Uniseks enterijer

Zaboravite na davno ustanovljeno pravilo: plavo je za dečake, roze je za devojčice! Moderne generacije roditelja se sve više okreću svetskim trendovima i odlučuju da dečiju sobu urede u rodno neutralnom stilu što nije loša opcija iz dva razloga: najpre, svoje dete ne ograničavate tuđim izborima i uverenjima, a sa druge strane, ukoliko tek treba da postanete roditelj, ali želite da pol deteta bude iznenađenje, uz neutralni enterijer nećete morati da brinete da li ste doneli odgovarajuću odluku. U tom smislu, okrenite se nekoj od boja kao što su bela, svetlo siva, žuta, zelena, a dekoraciju i igračke birajte tako da budu zanimljive kako devojčicama, tako i dečacima.

Pastelne boje

Prethodni trend nas dovodi do narednog, a to su pastelne boje. Ne samo da su rodno neutralne, već su i tako umirujuće i opuštajuće! Odabirom nežnih nijansi za dečiju sobu, ne samo da ćete stvoriti prijatnu atmosferu za svoje mališane, već ćete im omogućiti da dele prostor bez bojazni da ćete nekoga uskratiti. Uz to, što je dečija soba neutralnija u pogledu uređenja, to ćete moći duže da uživate u njenom izgledu, bez potrebe za čestim renoviranjem kako deca budu rasla.

Skandinavski stil

Skandinavski stil u uređenju enterijera popularan je već sezonama unazad, a po svemu sudeći, tako će biti i ove godine. Jedina razlika – ovaj trend na velika vrata ulazi i u dečije sobe! Ukoliko ste zakleti minimalista, eto savršenog rešenja za vas: svetle nijanse, tople teksture, čiste linije. Ovo znači da bi soba vaših mališana trebalo da predstavlja divnu kombinaciju bele, drveta i prirodnih materijala, zelenila i pokojeg detalja koji bi zaokružio priču. Glavna prednost ovakvog enterijera je ta da se lako može nadograditi u skladu sa ukusom vaših mališana, čim budu dovoljno odrasli da mogu da otkriju svoj pravi identitet.

Divlja priroda u dečijoj sobi

Ako je tačno da poslednjih meseci više nego ikada cenimo boravak u prirodi, onda ne bi trebalo da nas čudi što su enterijeri inspirisani spoljašnjim svetom sve popularniji. Ukoliko želite da se vaša deca u svojoj sobi uvek osećaju slobodno i prijatno, dekorišite je  mnoštvom zanimljivih biljaka (bonus savet: odmalena ih možete učiti da ih sami neguju), igračkama životinja, slikama omiljenih predela i ostalim detaljima koji će u njima probuditi male avanturiste!

Boje duge

Kao potpuna suprotnost u odnosu na pastel ili skandinavski stil uređenja, dolaze nam dečiji enterijeri u duginim bojama koji su sve samo ne dosadni! U njima važi pravilo „više je više“ i na neki potpuno neodoljiv način unose radost i pozitivnu atmosferu u dečiji prostor. Ovde nema pravila: dozvoljeno je sve, dokle god se to dopada i vašim mališanima i vama. Samo neka je veselo!

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još

Pročitaj još