Kamena vila redefiniše iskustvo života u Atini

Dizajn kuće ima za cilj da još više izrazi zanimljiv odnos između javnog i privatnog prostora.

Kuća Esperinos nalazi se na brdu Filopappos, u jednom od najtiših područja atinskog centra sa dugom istorijom u kulturi. Ova kamena vila pretvorena je u rezidenciju koja posetiocu pruža jednostavniji i ličniji pristup kraćem boravku u gradu.

Projekat samoukog umetnika i dizajnera, Michalis Stamos-a, preispituje izgubljene koncepte stanovanja i susedstva, sa modernim, ažuriranim izgledom koji narušava obrazac standardnih oblika dizajna. Esperinos odražava višestruku ličnost i različite prakse Stamosa, koji kombinuje studije društvenih nauka, rad dizajnera enterijera i stvaranje umetničke galerije Grace, predlažući novi način doživljavanja kulturni univerzum Atine.

Dizajn kuće crpi inspiraciju iz urbanih mitova i priča koje meštani dele - od noći 60-ih kada bi svi muškarci zauzeli uličicu stolicama da bi gledali fudbalsku utakmicu, do godina gde su umetnici i muzičari svirali u dvorištima - i to odražava način života koji se odvija u temama koje sada smatramo primarnim: ljubav prema zajednicama, sloboda izražavanja i radost.

Građevina ima jednostavnu fasadu s pogledom na ulicu. Posetilac ulazi na imanje kroz kapiju koja ga vodi uskom stazom prema njenom enterijeru ili dvorištu sa zadnje strane kuće. Dizajn zdanja ima za cilj da još više izrazi ovaj zanimljiv odnos između javnog i privatnog prostora. Uklanjanjem pregrada, koje su postojale u originalnom unutrašnjem rasporedu, Stamos stvara organski tok pokreta koji povezuje tihi, vijugavi put brda Philopappos sa životnim prostorima. Da bi se još više naglasio trodimenzionalni doživljaj prostora, drveni lučni krov je ogoljen i uveden je mezanin za spavaće prostore.

Enterijer kuće obložen je skromnim materijalima i toplim bojama. Izbor materijala povezan je sa izvornim prebivalištem, kao i okruženjem, kako bi se formirao izražajni jezik koji govori o kolektivnom pripovedanju. Beton, pločice od terakote i bele nijanse koje podsećaju na kikladska naselja kombinuju se sa jedinstvenim detaljima, poput tradicionalnog prozorskog praga pronađenog u manastiru u Tinosu. I nameštaj i predmeti u kući dalje projektuju narativ prostora. Većina njih je dizajnirana posebno za Esperinos, dok su neki predmeti odabrani iz prethodnih kolekcija dizajnera i imaju poznate potpise.

Kuća Esperinos domaćin je kolekcije umetničkih dela koja se neprekidno razvija, kao i umetničkih događaja koji traju tokom cele godine, a čiji je kustos Grace. Kao nezavisni umetnički institut koji radi u Atini od 2016. godine, Grace sarađuje sa Esperinosom kako bi istakla važnost interakcije sa lokalnom savremenom scenom.

esperinos.com

Pročitajte još