Kada su u pitanju comforting deserti, ništa ne obećava zadovoljstvo kao dobar vanvremenski slatkiš. Sa letnjom sezonom tik iza ugla, imate još jedan validan razlog da čekirate ove lagane, no-bake recepte. Naš izbor obuhvata klasične dezerte, kao što su tiramisu i panna cotta, kao i neke raskošnije varijante čokoladnog pudinga sa pekan orasima. Stvorite ova mini remek dela u sopstvenom domu na brz i jednostavan način.
Recept: Panna cotta
Sastojci:
• 240g putera
• 70g mlevenog mleka
• 380ml slatke pavlake
• 140ml mleka
• 75g šećera u prahu*
• 3.5g želatin praha
• 10ml vode
Priprema:
Zagrejte puter u šerpi dok ne proključa. Dodajte mleveno mleko i kuvajte dok smeša ne potamni. Procedite smešu putera i sačuvajte krute delove putera da biste ih dodali u panna cottu. Ostavite da se ohladi.
Dodajte želatin u vodu. U drugoj šerpi zagrejte mleko i slatku pavlaku. Dodajte šećer u prahu. Dodajte krute delove putera u smešu sa mlekom, dobro promešajte. Zagrejte želatin i umutite ga u smešu panna cotte.
Sipajte panna cottu u čaše do tri četvrtine puno. Ostavite da dostigne sobnu temperaturu, zatim ohladite u frižideru dok se ne stegne. Ukrasite čokoladom/bobicama/bademima ili čak javorovim sirupom i breskvom.
Recept: Klasičan tiramisu
Sastojci:
• 225ml ohlađene slatke pavlake
• 70g šećera u prahu
• 2.5ml ekstrakta vanile
• 225ml mascarpone sira
• 200ml espreso kafe
• 1 pakovanje piškota
• 20ml Amaretto/ru,a/konjaka (opciono)
• Kakao u prahu za posipanje
Priprema:
Umutite slatku pavlaku i šećer u prahu zajedno dok se ne stvore mekani vrhovi. Dodajte mascarpone sir, 10ml izabranog alkohola (opciono) i ekstrakt vanile u smešu slatke pavlake, mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. U espresso kafu dodajte preostali alkohol i umočite piškote (ne potapajte ih, samo ih umočite jer mogu da se slome), i počnite da ih slažete u pleh veličine 20×20 cm. Ovo je vaš prvi sloj za tiramisu. Rasporedite polovinu smese mascarpone krema preko piškota. Ponovite ovaj postupak sa preostalim piškotama i mascarpone kremom. Pospite kakao prahom preko tiramisua, ohladite dok ne budete spremni da poslužite.
Recept: Čokoladni puding
Sastojci:
• 110g brašna
• 70g šećera u prahu
• 80g smeđeg šećera
• 40g kakao praha
• 2 kašičice praška za pecivo
• 1 kašičica soli
• 130ml mleka
• 30g rastopljenog putera
• 1 kašičica ekstrakta vanile
• 100g seckanih pekan oraha
• 350ml ključale vode
• 150g smeđeg šećera
• 25g kakao praha
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. U posudi, umutite zajedno brašno, oba šećera, kakao prah, prašak za pecivo i so. Dodajte mleko, rastopljeni puter, vanilu u smesu, dobro promešajte. Pažljivo umešajte pekan orahe. Ravnomerno rasporedite smesu za kolač u pleh veličine 20×20 cm. Za preliv, pomešajte kakao prah i smeđi šećer. Ravnomerno pospite preko smese za kolač. Prelijte ključalom vodom preko svega, ne mešajte u smesu za kolač. Pecite puding 30 minuta, ili dok se centar ne stegne. Poslužite toplo sa sladoledom od slane karamele.
Recept: Toffee kolač
Sastojci:
• 100g urmi
• 100g vode
• 20g putera
• 130g smeđeg šećera
• 1 veliko jaje
• 1/2 kašičice ekstrakta vanile
• 85g brašna
• ½ kašičice praška za pecivo
• 70g šećera u prahu
• ½ kašičice soli
• 20g vode
• 20g meda
• 5g putera
• 170ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. U šerpu dodajte urme i vodu i kuvajte dok ne omekšaju. Ostavite da se ohladi. Zatim izmiksajte dok ne dobijete pastu. Stavite sa strane. Umutite puter i smeđi šećer mikserom. Dodajte jaje i vanilu, dobro promešajte. Umešajte pastu od urmi, zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Sipajte smesu u 2-3 podmazane posude. Pecite 20-25 minuta ili dok test sa nožem ne izađe čist. Ohladite i izvadite iz posuda. Za karamel sos, u šerpi prokuvajte vodu, so i šećer u prahu. Kada počne da vri, dodajte med i kuvajte dok ne postane tamno karamel boje. U ovom trenutku dodajte puter i polovinu slatke pavlake (ovo može prskati, zato se udaljite od šerpe dok sipate!). Sklonite sa vatre. Dodajte preostalu pavlaku, dobro promešajte i procedite. Za sastavljanje, izvadite kolače iz posuda, iseckajte ih na 3 jednaka diska. Prelijte toplim čokoladnim sosom preko svakog kolača. Poslužite toplo sa sladoledom od vanile.
Foto: Kaboom pics