Jednostavne i ukusne ideje za letnje obroke sa prijateljima!
Postoji li neko ko nije lud za picom? Mi im sigurno ne pripadamo. Jedna od najukusnijih i grickalica, idealno je rešenje za okupljanja koja organizujemo sa prijateljima. Možda izgleda teško napraviti picu, ali zaista nije. Na najbolji način će vam to dokazati sledeći recepti!
Hajde da se zabavimo!
Autentična italijanska pica
Potrebno vam je:
Za testo
- 9 gr. suvog kvasca
- 250 gr. mlake vode
- 1 prstohvat šećera
- 300 gr. brašna
- 100 gr. griza
- 100 gr. kukuruznog brašna
- 1 prstohvat soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- pica sos
Priprema:
Zagrejte rernu na 230 ° C. Stavite pleh da se dobro zagreje dok pripremate pice. Za pripremu testa pomešajte kvasac sa toplom vodom. Dodajte šećer i mešajte dok se ne rastvori. Odvojite 10 minuta da kvasac nadođe. U činiji pomešajte brašno sa grizom i solju. Dodajte kvasac i maslinovo ulje i mešajte kašikom. Kad više ne možemo da radimo kašikom, započinjemo da mesimo testo rukama. Podmažite posudu, stavite testo unutra, pokrijte prozirnom folijom i ostavite do 2 sata da naraste na sobnoj temperaturi. Podelite testo na 5 jednakih delova i pospite grizom. Stavite griz na dasku i razvijte oklagijom testo (ako se lepi stavite još griza). Stavite paradajz sos i sireve po izboru preko testa. Prebacite picu u vreli pleh (bez vađenja iz rerne) i pecite 5 minuta. Sledite isti postupak za ostala 4 komada testa. Kada je gotovo dodajte sastojke po vašem izboru i poslužite.
Classic Pizza
Za testo
- 500 gr. brašna
- 7 gr. kvasca
- 600-700ml. vode
- 70 ml maslinovog ulja
- 1 jaje
- 1/2 kašike soli
- 1/2 kašike šećera
Za sos
- 800 gr. paradajza koji ćete izmiksirati u blenderu
- 1 1/2 kašika sušenog origana
- 1 – 1,5 kašika prezli
- 2 kašike maslinovog ulja
- So
- Biber
Za nadev
- Šunka
- Slanina
- Sveže pečurke
- Luk, isečen na trake
- Masline
- Feta sir, narendan
- Sir gauda, narendan
Pica sa maslinama i začinskim biljem
Potrebno vam je:
- 1 kvalitetno testo za picu
- 150 grama veganskog sira
- 3 kašike paradajz sosa za picu
- 2 velike pečurke
- 1 luk iseckan na tanke trake
- 1 paradajz iseckan
- 2 kašike crnih maslina, iseckanih
- Biber
- Svež bosiljak
Priprema:
Uključite rernu na 200 stepeni. Otvorite testo i prelijte ga sosom od paradajza. Sipajte polovinu sira i dodajte pečurke isečene na trakice, paradajz, masline i ostatak sira. Dodajte biber i pecite picu 20 minuta. Poslužite sa svežim bosiljkom ili rukolom.
Pica sa pršutom i rukolom
Za testo
- 9 gr. suvog kvasca
- 250 gr. mlake vode
- 1 prstohvat šećera
- 300 gr. brašna
- 100 gr. griza
- 100 gr. kukuruznog brašna
- 1 prstohvat soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- pica sos
Za picu
- Pršuta
- Rukola