Volite vino. Volite koktele. Ali osim sangrije, nikada niste razmišljali o tome da ih spojite u jedinstveno (i super-ukusno) piće? Recepti za 5 sjajnih koktela koje vam donosimo u nastavku nateraće vas da ih odmah isprobate!
Kako biste bili što originalniji na svojim zabavama ili večerama za prijatelje, zapišite narednih pet načina za pripremu koktela koji u svojoj osnovi sadrže vino.
Kuvano crveno vino + brendi
Sastojci za 4 osobe:
- 1 flaša crvenog vina
- ½ šolje soka od pomorandže
- ¼ šolje meda
- 2 iseckane pomorandže
- 2 štapića cimeta
- 4 karanfilića
- ½ šolja brendija
Priprema:
1. U velikom loncu pomešajte crno vino sa sokom od pomorandže, medom, kriškama pomorandže, štapićima cimeta i karanfilićem.
2. Zagrejte smesu na srednjoj temperaturi dok ne postane veoma topla, ali pazite da ne proključa (8 do 10 minuta).
3. Umešajte brendi. Poslužite odmah.
Punč od malina i limete
Sastojci za 8 osoba:
- ⅓ šolje šećera
- ⅓ šolje vode
- ¾ šolje soka od limete, po mogućnosti sveže ceđenog
- ½ šolje votke
- 2 šolje tonika
- 2 šolje malina
- 1 limeta, isečena
- 1 boca šampanjca ili penušavog belog vina
Priprema:
1. U malom loncu prokuvajte šećer i vodu na srednjoj temperaturi. Mešajte da biste se uverili da se šećer otapa. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
2. U većoj činiji pomešajte sok od limete, votku i tonik da se sjedine. Umešajte maline i kriške limete.
3. Neposredno pre nego što budet spremno za serviranje, dodajte šampanjac. Poslužite rashlađeno.
Frosé
Sastojci za 8 osoba:
- ⅓ šolje šećera
- ¼ šolje vode
- Kora i sok od 1 limuna
- 1 boca suvog ružičastog vina
Priprema:
1. U manjoj šerpi prokuvajte šećer, vodu, koricu limuna i sok od limuna na srednjoj vatri. Mešajte da se šećer rastopi.
2. Ovaj sirup procedite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
3. Sipajte rose u posudu i stavite u zamrzivač dok ne postane relativno čvrst, najmanje 3 sata. Neće se potpuno smrznuti zbog nivoa alkohola, ali bi trebalo da se uhvati led na površini.
4. Kašikom strugati i umešati u sirup.
Vino + tekila
Sastojci za 8 osoba:
- 1½ šolje soka od pomorandže, po mogućnosti sveže ceđenog
- ¾ šolje soka od limete, po mogućnosti sveže ceđenog
- ½ šolje tekile
- 1 flaša crnog vina (slatko ili suvo-po želji)
Priprema:
U većoj činiji pomešajte sok od pomorandže sa sokom limete, tekilom i vinom da se sjedine. Ohladite dok ne budete spremni za posluživanje.
Punč od brusnice i nane
Sastojci za 15 osoba:
- 3 šolje svežih brusnica
- 1 šolja iscepkanih listova sveže nane (plus dodatno za ukrašavanje)
- 1 šolja šećera
- Kora od 1 pomorandže
- ½ šolje sveže ceđenog soka od pomorandže
- 2 šolje votke (ohlađene)
- 2 šolje likera od pomorandže
- 2 šolje soka od brusnice (ohlađeno)
- 1 flaša penušavog vina (rashlađeno)
Priprema:
1. Rasporedite brusnice po plehu. Prebacite u zamrzivač i ohladite dok se bobice potpuno ne smrznu (najmanje sat vremena).
2. U činiji srednje veličine pomešajte nanu sa šećerom i korom pomorandže. Zatim smesu prebacite u manju šerpu i dodajte sok od pomorandže. Pustite da provri i mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
3. U činiji za punč pomešajte votku sa likerom od pomorandže i sokom od brusnice. Dodajte sirup od narandže i nane i promešajte sve da se sjedini.
4. Neposredno pre posluživanja dodajte penušavo vino i smrznute brusnice (one će pomoći da punč ostane lep i hladan). Servirajte u čaše i ukrasite sa više nane.
Foto: Pexels, Instagram
Priredila: T. Mišović