Kada letnje vrućine dostignu svoj vrhunac, svi tragamo za načinima da se rashladimo i osvežimo. Topli, sunčani dani prizivaju obroke koji osvežavaju, ali i pružaju pravu nutritivnu vrednost. U takvim trenucima, salate postaju neizostavan deo svakodnevnog menija, savršeno balansirajući između zdravlja i užitka.
U nastavku vam predstavljamo 5 salata koje će vas osvojiti svojim jedinstvenim kombinacijama ukusa i osigurati da vaša sledeća večera bude ne samo zdrava, već i prava kulinarska avantura.
Salata od Pečenog Karfiola sa Kremastim Prelivom od Meda i Senfa
Savršen balans između slatkog i pikantnog, ova salata kombinuje pečeni karfiol i leblebije, začinjene dimljenom paprikom i belim lukom. Sve je preliveno kremastim prelivom od meda i senfa, a dodatak fetine daje bogat i slan kontrast.
Sastojci:
Jedan karfiol
Leblebije
Maslinovo ulje
Paprika
Beli luk
Zelena salata
Krastavci
Sveže začinsko bilje
Sir (najbolje feta)
Jedan avokado
Priprema:
Pecite karfiol i leblebije u maslinovom ulju.
Začinite paprikom i belim lukom dok blago ne pocrne i postanu hrskavi.
Pomešajte pečeni karfiol i leblebije sa jednostavnim medeno-senf sosom.
Dodajte zelenu salatu, krastavce, sveže začinsko bilje, fetu i avokado.
Dobro izmešajte i poslužite.
Salata od testenine sa avokadom i sardinom
Salata od Divljeg Pirinča
Savršena za ljubitelje bogatijih salata, ova kombinacija divljeg pirinča, kuvanih jaja, paradajza, krastavca, avokada i tune obezbeđuje zasitan i nutritivno izbalansiran obrok. Preliv od maslinovog ulja, balzamiko sirćeta i dijon senfa sve povezuje u harmoniju ukusa.
Sastojci:
200 grama divljeg pirinča
1/2 krastavca
1 konzerva prirodnog tunjevine
2 paradajza
1 mala konzerva kukuruza
1 pakovanje fete
8 crnih maslina
1 avokado
2 jaja kuvana na meko
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika balzamiko sirćeta
1 kašika dijon senfa
1 kašika limunovog soka
So i biber
Priprema:
Skuvajte divlji pirinač u ključaloj vodi. Pustite da se kuva na srednjoj vatri oko 10 minuta, poklopljeno.
U međuvremenu, skuvajte jaja oko 4 minuta od ključanja da budu kuvana na meko. Ohladite pirinač i jaja 5 minuta.
Operite i isecite paradajz. Iseckajte krastavac. Procedite tunu i kukuruz. Izmrvite tunu. Isecite avokado na komade. Isecite fetu na kockice. Kada se jaja ohlade, isecite ih na komade.
U činiji za salatu pomešajte sastojke: pirinač, komadiće jaja, paradajz, krastavac, fetu, avokado, kukuruz, tunu i masline.
Za preliv, pomešajte 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 1 kašiku balzamiko sirćeta, 1 kašiku dijon senfa, 1 kašiku limunovog soka i biber.
Prelijte preliv u činiju za salatu i dobro izmešajte.
Salata od Spanaća, Kruške i Fete
Jednostavna, a elegantna, ova salata kombinuje blagi ukus mladog spanaća sa slatkoćom kruške i slanošću fete. Dodajte pistaće za dodatnu hrskavost i prelijte laganim prelivom od malina i maslinovog ulja.
Sastojci:
25g mladog spanaća
1 kruška
30g fete
1 kašičica očišćenih pistaća
1 kašičica malina sirćeta
3 kašičice maslinovog ulja
Prstohvat sveže mlevenog crnog bibera
Priprema:
Na tanjiru rasporedite mladi spanać.
Isecite krušku na kriške i rasporedite ih po spanaću. Prelijte malina sirćetom.
Izmrvite fetu preko salate. Dodajte pistaće i začinite crnim biberom po ukusu.
Završite prelivanjem maslinovim uljem.
Uživajte sa galetom od heljde prženom na puteru, tostiranim hlebom ili svežim hlebom.
Salata od spanaća sa mocarelom, paradajzom i peparoni
Salata od Manga, Malina i Mocarele
Egzotična kombinacija manga i malina sa kremastom mocarelom stvara neobičan i osvežavajući obrok. Sve je začinjeno svežim listovima nane i prelivom od malina balzamiko sirćeta i maslinovog ulja.
Sastojci:
1 mango
1 kugla mocarele
1 mali crveni luk
20 malina
8 listova sveže nane
Za preliv:
So
Sveže mleveni crni biber
2 kašike malina balzamiko sirćeta
4-5 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Oljuštite, izvadite košticu i isecite mango na kockice.
Procedite i isecite mocarelu na kockice.
Oljuštite i tanko isecite crveni luk.
Pažljivo operite i osušite maline.
Operite, osušite i rukama iscepajte listove nane.
Za preliv: U činiji pomešajte so, sveže mleveni crni biber, malina balzamiko sirće i maslinovo ulje. Snažno mešajte.
Na dva tanjira rasporedite mango, mocarelu, crveni luk i maline. Pospite svežom nanom.
Prelijte vinjegretom neposredno pre posluživanja.
Salata od Krastavca sa Pesto Sosom od Nane i Feta Sirom
Za kraj, osvežavajuća i lagana salata od krastavca, feta sira i pesto sosa od nane donosi mediteranski šmek na vaš tanjir. Prepečeni bademi i sveže začinsko bilje dodaju dodatni sloj ukusa i teksture.
Sastojci:
2 krastavca
150g feta sira
4 kašike pesto sosa od nane
10 vlasa mladog luka
1 grančica sveže nane
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
60g oljuštenih badema
Prstohvat soli
Priprema:
Pripremite preliv tako što ćete pomešati pesto sos od nane sa maslinovim uljem, jabukovim sirćetom, soli i biberom.
Zagrejte tiganj i prepecite bademe, redovno mešajući dok ne postanu zlatni. Ostavite ih da se ohlade.
Operite i osušite krastavce, a zatim ih isecite na kockice veličine 1,5 cm. Stavite u činiju za salatu.
Isecite feta sir na kockice slične veličine i dodajte u činiju.
Operite i osušite začinsko bilje, a zatim ih grubo naseckajte. Dodajte bilje i ohlađene bademe u činiju.
Sve dobro izmešajte da se ravnomerno premaže prelivom.
Ove salate nisu samo nutritivno bogate, već i gastronomski užitak koji vas inspiriše da svakodnevno istražujete nove kombinacije ukusa. Bez obzira na vaše preferencije, sigurno ćete pronaći savršenu salatu koja će uneti dašak elegancije i kreativnosti u vašu kuhinju.
Pročitajte i Zašto ovog leta pijemo Hugo koktel?