Leto je stiglo i ukusan sladoled koji će nas rashladiti je upravo ono što tražimo! Ali šta je sa nepotrebnim kalorijama? Pa ipak, postoje alternative koje vredi upoznati i isprobati. U pitanju su apsolutno hranljivi recepti za pripremu hladnih poslastica od sezonskog voća.
Savršeno je rešenje za bilo koje doba dana, kao i idealna poslastica za vaše prijatelje.
Otkrijte super ukusne recepte i napravite ih što pre!
Sorbe od limuna
Potrebno vam je:
- 1 + 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje sode sa limunom ili Spritea
- 2 šolje svežeg limunovog soka (oko 8 limuna)
- Kora limuna
Priprema:
Iscedite limun. U malu šerpu na srednjoj vatri dodajte vodu i koru limuna, dobro izmešajte i sačekajte da proključa, a zatim smanjite vatru i dinstajte još 3 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U činiju iscedite smesu od limuna i umešajte 2 šolje sveže isceđenog limunovog soka i pola šolje sode. Na kraju, smesu prebacite u metalnu posudu i stavite u zamrzivač (na 2-4 sata). Mešajte na svakih pola sata da se ravnomerno smrzne i bude spremno za serviranje.
Sorbe od dinje
Potrebno vam je:
- 1 dinja
- 120 gr. vode
- 200 gr. šećera
- Limunov sok od 1 malog limuna
Priprema:
Ogulite dinju, narendajte je ili iseckajte na sitne komade. Stavite komade dinje u šerpu i ostavite ih u zamrzivaču 1-2 sata dok se dinja potpuno ne zamrzne. Dok je dinja u zamrzivaču, pravimo sirup stavljajući vodu, šećer i limun u šerpu. Sačekajte da proključa i mešajte drvenom kašikom da se šećer otopi. Ostaviti sa strane da se ohladi. Kada se komadići dinje smrznu, dodajemo ih u sirup koji smo napravili u blenderu ili mašini za sladoled. Mutite dok smesa ne postane glatka i kremasta i zamrznite u zamrzivaču 1-2 sata. Pre služenja sorbe treba ostaviti 5 minuta na sobnoj temperaturi.
Sorbe od malina
Potrebno vam je:
- 5 šolja svežih malina
- 1 šolja vode
- 1 ekstrakt vanile
- svež limunov sok
- šećer prema potrebi
Priprema:
Dodajte vodu i maline u blender i miksirajte dok smesa ne postane homogena. Procedite, a zatim dodajte vanilu i sok od limuna u posudu i mutite dok se šećer ne otopi. Sipajte smesu u plitku posudu od nerđajućeg čelika i zamrznite 1-2 sata.
Espresso sorbe
Potrebno vam je:
- 50 gr. šećera
- 340 gr. espresso kafe, vruće
Priprema:
Sipajte šećer i kafu u činiju i mešajte dok se šećer ne otopi. Smesu pažljivo sipajte u dovoljno veliku posudu da tako da smesa bude debljine samo nekoliko milimetara. Stavite posudu u zamrzivač na 45 minuta. Zatim izvadite i viljuškom razbijte stvorene kristale. Vratite posudu u zamrzivač na još 45 minuta. Nastavite na isti način dok se naša smesa dobro ne zamrzne i poprimi oblik velikih kristala.
Prijatno!
foto:Pinterest