Francuski desert mille-feuille (milfoj) je kolač koji svi sladokusci obožavaju.
Baršunasta krema, miris vanile i hrskave korice sa blagim slojem karamela nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
Potrebno vam je:
- 500 gr. kvalitetnog lisnatog testa
- 700 ml. svežeg, punomasnog mleka
- 300 ml. slatke pavlake
- 160 gr. šećera
- 80 gr. kukuruznog brašna
- 2 kom. jaja
- 6 žumanaca
- vanila
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomešajte šećer sa kukuruznim brašnom, a zatim dodajte jaja i žumanca. Neposredno pre nego što mleko provri, sipajte 1/3 smese od jaja i promešajte. Sipajte svu smesu u lonac sa ostatkom mleka, koje smo vratili na vatru. Nastavite da mešate dok se krema ne stegne i počne da ključa, a zatim je skinite sa ringle i prebacite u čistu posudu. Zatim pokrijte krem folijom koja dodiruje površinu, tako da se ne stvara kora i ostavite da se hladi u frižideru 2-3 sata.
Zatim lisnato testo raširite po plehu i nekoliko puta probušite viljuškom celu površinu. Pospite šečerom kako bi se stvorio sloj od karamele. Peći u zagrejanoj rerni na 160ºC najmanje 1 sat. Za pola sata okrenite list lisnatog testa, pritisnite ga peškirom da izađe sav vazduh i ponovo pecite još pola sata. Ovaj postupak lisnato testo čini hrskavim.
Lisnato testo isecite na 3 jednaka dela. Na prvi deo rasporedite polovinu kreme od vanile i prekrijte je drugim komadom lisnatog testa. Nastavite sa kremom i prekrijte poslednjim komadom lisnatog testa. Pospite šećerom u prahu, ukrasite bobicama i poslužite.
Prijatno!