Mochi ili daifuku: šta treba da znate o glavnom japanskom desertu i kako ga pripremiti

Japanski mochi desert – kuglica testa sa punjenjem – popularan je trend na društvenim mrežama.

Desert neobičnog izgleda, vrlo je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući raznolikosti punjenja svako može da uživa u jednistvenom ukusu. Reći ćemo vam šta je mochi, kakve veze ima daifuku s tim i odakle dolazi zbrka u imenima deserta.

Takođe ćemo vam otkriti recept i savete za pravljenje savršenog mochi-ja.

Mochi ili daifuku

U različitim izvorima, ovaj desert se naziva drugačije. Negde je on daifuku, ali u većini evropskih izvora to je i dalje mochi.   Mochi je testo od pirinč, a tradicionalno se pravi od lepljivog pirinča, koji se prvo kuva, a zatim dugo lupa da bi se stvorila mlevena masa slatkog ukusa. Ovo je tradicionalni način pripreme mochi-a, a u savremenim receptima to se može znatno olakšati korišćenjem mikrotalasne pećnice.

Pirinčano testo se koristi ne samo u japanskoj kuhinji, već i u kineskoj, južnokorejskoj, tajlandskoj, havajskoj. Mochi se koristi za pripremu raznih jela, najčešće slatkih. Komadići testa dodaju se u japansku supu osiruko napravljenu od prženog pasulja. Takođe, razna punjenja, upravo ovom desertu donose naziv daifuku. Tradicionalno punjenje za daifuku je anko.

Popularni brend Lotte proizvodi mochi sladoled, koji je zapravo kugla sladoleda umotana u testo od pirinča. Mochi se u Japanu jede tokom cele godine, ali takvi deserti su posebno popularni tokom novogodišnjih praznika. Običaj je mochi pokloniti komšijama i rođacima.

Kako napraviti mochi

Lepota mochi-ja je u jednostavnosti pripreme. Ovu poslasticu nije potrebno peći, a za njenu podlogu – testo, dovoljna su četiri sastojka.

Šta vam treba:

  • 160 g slatkog pirinčanog brašna;
  • 60 g šećera;
  • čaša vode;
  • kukuruzni skrob za posipanje testa.

Priprema:

1) Brašno i šećer sjediniti u dubokoj šolji. Sipajte vodu i dobro mešajte dok smesa ne postane glatka.

2) Pokrijte šolju plastičnom folijom i stavite u mikrotalasnu pećnicu 1 minut, zatim mešajte žicom i ostavite još 1 minut. Ponovo promešajte špatulom, navlaživši je vodom da se testo ne zalepi, i stavite u mikrotalasnu pećnicu na još 30 sekundi. Zatim izvadite i ponovo mešajte.

3) Pospite kukuruzni skrob na pleh ili dasku obloženu pergament papirom. Stavite testo na papir. Pospite oklagiju i testo skrobom i nežno razvijte. Moraćete da je posipate skrobom nekoliko puta, tako da testo ne bude previše lepljivo.

4) Stavite pleh za pečenje sa razvijenim testom u frižider na 20 minuta.

5) Pomoću modle isecite krugove od testa. Trebalo bi da budu veličine kugle sladoleda.

6) Izvadite kuglu sladoleda, stavite je na sredinu kruga testa i nežno pokrijte.

Morate da radite vrlo brzo kako se sladoled ne bi istopio. Zatim umotajte kuglu u prozirnu foliju i stavite je na sat vremena u zamrzivač. Uradite isto sa ostatkom krugova od testa.

7) Pre služenja pustite desert da odstoji nekoliko minuta da omekša, ali da se ne otopi u potpunosti.

Najnovije