
Michelin zvezda je simbol vrhunskog kulinarstva, ali nije rezervisana samo za klasične fine dining restorane sa belim stolnjacima i somelijerima u rukavicama. Neki od najspektakularnijih restorana sa ovom prestižnom oznakom smešteni su na mestima gde ih najmanje očekujete – ispod mora, među krošnjama, pa čak i u uličnim tezgi-restoranima. Ovde se gastronomsko iskustvo ne svodi samo na tanjir, već postaje deo priče koja budi sva čula.
U nastavku vas vodimo kroz šest izuzetnih restorana sa Michelinovim pečatom koji pomeraju granice kulinarstva, dizajna i same ideje o tome šta obrok može biti.
Under, Lindesnes, Norveška
Večera ispod mora
Zamislite da večerate dok vam ispred očiju prolaze jata riba, a talasi Severnog mora udaraju o staklene zidove restorana. Under, prvi podvodni restoran u Evropi, nudi upravo takav doživljaj, spajajući arhitekturu, gastronomiju i prirodu na spektakularan način.






Dizajniran od strane nagrađivanog arhitektonskog studija Snøhetta, restoran se nalazi pet metara ispod površine mora, sa jednim celim zidom od stakla, koji gostima omogućava da posmatraju podvodni svet dok uživaju u obroku. Atmosfera je intimna, mistična i potpuno drugačija od bilo čega što ste doživeli u restoranu.

Meni je inspirisan skandinavskom kuhinjom, sa jelima poput divljeg bakalara sa fermentisanim algama i sosom od školjki ili intrigantnog deserta – sendvič sa sladoledom od ananasa i kvascem od buckthorn bobica. Ovaj restoran je mesto gde se hrana ne samo jede, već i doživljava – kroz ukuse, teksture i neponovljiv pogled na dubine Severnog mora.
Flying Sauces, Soneva Kiri, Maldivi
Večera na zip lajnu
Maldivi su sinonim za luksuzne vile na vodi i netaknute plaže, ali jedan restoran ih izdvaja na potpuno neočekivan način. Flying Sauces je prvi restoran sa Michelinovom zvezdom koji kombinuje gastronomiju i avanturu, smešten 12 metara iznad zemlje – i dostupan samo putem zip lajna.


Ovaj restoran je deo ekskluzivnog odmarališta Soneva Kiri, a koncept je osmišljen tako da gosti prvo prođu kroz uzbudljivu vožnju zip lajnom, leteći kroz bujnu tropsku šumu pre nego što stignu do elegantno dizajnirane platforme restorana. Sam dolazak je iskustvo za sebe, ali ono što sledi je pravo gastronomsko putovanje.
Meni, koji kreira renomirani šef Tim Raue, temelji se na sezonskim i lokalnim sastojcima, sa posebnim fokusom na veganske i biljne opcije. Topinambur sa tartuf sosom i proprženim spanaćem jedno je od omiljenih jela među gostima, dok se svaki obrok završava sofisticiranim desertima poput sladoleda od kokosove palme sa mangom i limunskom travom.
Svaka večera u Flying Sauces-u ne samo da pruža gastronomski užitak, već i nesvakidašnji pogled na Indijski okean iz ptičje perspektive – doživljaj koji nećete zaboraviti.
Hawker Chan, Singapur
Michelin zvezda za dva dolara
Michelin vodič se tradicionalno vezuje za vrhunsku gastronomiju, fine dining restorane i sofisticiranu atmosferu, ali Hawker Chan u Singapuru srušio je sve predrasude i pokazao da izuzetna hrana ne mora biti skupa. Ovaj mali restoran, poznat po legendarnoj sojinoj piletini sa pirinčem, postao je prvi hawker stall (ulični restoran) na svetu koji je dobio Michelin zvezdu, izazvavši globalno interesovanje.

Chan Hon Meng, čovek iza ovog kulinarskog čuda, odrastao je u malezijskoj porodici farmera i od malih nogu učio veštine pripreme kantonske kuhinje. Godinama je usavršavao recept za sojinu piletinu, koristeći specifičnu metodu sporog kuvanja u bogatom umaku, što daje neodoljivu teksturu i aromu. Cena ovog kultnog jela? Neverovatnih 2 singapurska dolara (oko 170 dinara) – što je verovatno najpristupačniji Michelinov obrok na svetu.

Osim piletine, meni uključuje i sočne svinjske nudle, char siew pirinač sa glaziranom svinjetinom i druge jednostavne, ali izuzetno ukusne kantonske specijalitete.

Popularnost Hawker Chana dovela je do otvaranja još nekoliko lokacija širom sveta, ali originalni restoran u Chinatown Complex Food Centre-u ostaje nezaobilazna destinacija za sve gurmane koji žele da iskuse vrhunsku kuhinju bez luksuznog ambijenta i visokih cena.
Nerua, Guggenheim muzej, Bilbao
Kulinarstvo kao umetnost
Unutar jednog od najpoznatijih muzeja moderne umetnosti na svetu, Guggenheim muzeja u Bilbau, nalazi se restoran koji gastronomiju tretira kao umetničku formu – Nerua.


Pod vođstvom talentovanog šefa Joseana Alije, Nerua je poznata po inovativnim tehnikama pripreme i posvećenosti sezonskim, lokalnim sastojcima. Njihov pristup kuvanju je minimalistički, ali intenzivan – svaki tanjir je precizno komponovano umetničko delo koje osvajaja i vizuelno i ukusom.
Jedan od specijaliteta restorana je pečeni patlidžan sa makil goxo sosom, pripremljen sa pažnjom do poslednjeg detalja. Svaki sastojak ima svrhu, a sezonski meni znači da ćete svaki put doživeti nešto novo. Kombinacija avangardne kuhinje i ambijenta ispunjenog remek-delima čini Neruu nezaobilaznim mestom za hedoniste koji od gastronomije očekuju više od ukusa – očekuju priču.
The Fat Duck, Bray, Engleska
Kulinarska magija Hestona Blumenthala
Ako postoji restoran koji pomera granice gastronomije, onda je to The Fat Duck, vizionarsko delo Hestona Blumenthala, jednog od najpoznatijih šefova eksperimentalne kuhinje.


Ovaj restoran u mirnom engleskom selu Bray postao je globalna senzacija zahvaljujući Blumenthalovom naučnom pristupu kuvanju. On koristi molekularnu gastronomiju, igrajući se sa hemijom ukusa, tekstura i mirisa, kako bi stvorio obroke koji nisu samo hrana – već pravo multisenzorno iskustvo.
Jedno od najpoznatijih jela je losos kuvan u gelu od sladića, poslužen sa majonezom od artičoke i vanile, koje spaja neočekivane ukuse na način koji ostavlja trajni utisak. The Fat Duck nije restoran gde dolazite samo da biste se zasitili – ovde dolazite da biste se iznenadili, uživali i, pre svega, zapamtili svaki zalogaj kao deo priče koja briše granice između nauke i kulinarstva.
Jeju Noodle Bar, Njujork
Michelinova zvezda za ramen
Njujork je dom nekih od najelitnijih restorana na svetu, ali jedan od najzanimljivijih dolazi iz neočekivanog ugla – korejske comfort food. Jeju Noodle Bar specijalizovan je za ramyun, korejsku verziju nudli, koja je intenzivnija i aromatičnija od japanskog ramena.
Uz jela poput toro ssam bapa sa sirovom tunom i tobiko pirinčem i bogatog wagyu ramyuna sa belim kimčijem i enoki pečurkama, Jeju je mesto gde se spajaju tradicija i inovacija. Cena fiksnog menija od 45 dolara (oko 4.800 dinara) čini ga jednim od najpristupačnijih Michelin restorana u gradu, a atmosfera je opuštena i vibrantna, baš poput samog Njujorka.
Pročitaje i Fine dining u Beogradu
Foto: Profimedia, Instagram