O da, svima nam je poznat onaj osećaj kada se vratimo kući i shvatimo da ponovo ništa nismo spremili, a gladni smo, a mrzi nas da kuvamo, a želimo da pojedemo nešto sočno, ukusno i lagano, a ne želimo ponovo da poručujemo hranu jer nam se ništa od toga ni ne jede… Razumemo te, zato ti donosimo nekoliko recepata koji od tebe ne zahtevaju mnogo truda, a garantuju slasne zalogaje!
Tortilja sa piletinom
Sastojci:
- 2 grilovana pileća filea, začinjena po ukusu
- 1/4 šolje omiljenog sosa za dresing
- 1/2 šolje narendane mocarele
- 1/4 šolje usitnjenog korijandera
- 4 tortilje
Priprema:
Iseckaj pileći file i ravnomerno ga rasporedi po tortiljama. Prelij sosem, pospi sirom i korijanderom. Umotaj čvrsto kao burito i ispeci u tosteru ili na gril tiganju sa obe strane, dok tortilja ne postane zlatna i hrskava. Posluži dok je toplo.
Pasta sa piletinom i paradajz sosom
Sastojci:
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 2 očišćena pileća filea
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 pakovanje integralne testenine
Za sos:
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 mali crni luk
- 3 veće šargarepe
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica origana
- 1/4 kašičice aleve paprike
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1l paradajz sosa
- 1/4 šolje mlevenog lista peršuna
- 4 lista bosiljka
- so i biber po ukusu
- parmezan po želji
Priprema:
Zagrej maslinovo ulje u tiganju koji se ne lepi i ravnomerno proprži piletinu oko 5 minuta. Začini solju i biberom i odloži sa strane. Skuvaj testeninu prema uputstvu sa kesice, ocedi i ostavi sa strane. Sada pripremi sos – u tiganju koji se ne lepi zagrej maslinovo ulje i proprži luk i šargarepu oko 5 minuta. Dodaj beli luk, origano, so i biber i proprži još 1 minut. Dodaj paradajz sos, krčkaj sve zajedno oko 10 minuta i dodaj peršun i bosiljak. Na kraju u sos dodaj piletinu i testeninu i promešaj dok se sve ne sjedini. Dodatno začini po ukusu i posluži po želji uz parmezan.
Rančerska jaja
Sastojci:
- 400g crnog pasulja
- 1,5 šolja paradajz sosa
- 1/2 kašičice soli
- 8 tortilja
- 4 jaja
- sir
- korijander
- avokado
- ljuti sos
Priprema:
U tiganju ili šerpici pomešaj crni pasulj, paradajz sos i so, i krčkaj oko 5-7 minuta dok ne dobiješ ujednačenu smesu. Isprži jaja na oko. U drugom tiganju ispeci tortilje sa obe strane dok ne postanu zlatno-smeđe. Na tanjir stavi tortilju, prelij sosom sa pasuljem, preko stavi jaje i po želji oplemeni ostalim sastojcima (sirom, korijanderom, avokadom i ljutim sosem). Po istom principu pripremi preostale porcije.
Caprese sendvič
Sastojci:
- 4 parčeta hleba po izboru
- 1 kašika putera ili majoneza
- 1/4 šolje pesto sosa
- 1 paradajz
- 2-4 kriške mocarele
- svež spanać
Priprema:
Spoljašnje strane hleba namaži puterom ili majonezom. Sendvič napravi tako što ćeš rešati pesto, mocarelu, paradajz, spanać, još mocarele i još pesto sosa. Na kraju sendvič ispeci u tosteru dok se hleb ne ureši, a sir rastopi. Posluži odmah.
Kinoa + pesto salata
Sastojci:
- 2/3 šolje vode
- 1/3 šolje kinoe
- 2 kašike pesto sosa
- 1 kašika usitnjenog slatkog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1/4 kašičice soli
- 1 iseckana slatka crvena paprika srednje veličine
- 1 šolja čeri paradajza iseckanog na četvrtine
- 100g mocarele
- 2 kašike usitnjenog svežeg bosiljka po želji
Priprema:
U maloj šerpi prokuvaj vodu i dodaj kinou. Neka se kuva poklopljena 10-12 minuta dok sva voda ne ispari. Dok se kinoa hladi, pomešaj pesto, luk, ulje, sirće i so, zatim dodaj biber, paradajz, sir i na kraju kinou. Sve dobro promešaj i ostavi u frižideru na 1-2 sata. Po želji pre serviranja dodaj bosiljak.
Fotografije: Shutterstock