Velika nedelja je pred vratima i sve više ljudi će početi da posti. Naravno da postoje oni koji su postili nekoliko nedelja. Kojoj god kategoriji pripadali, jedno je sigurno – ne treba sebi ništa uskratiti, a kamoli slatke užitke koji imaju posebno mesto u našim srcima.
Predlažemo da ove nedelje isprobate posni čokoladni kolač sa jagodama.
Potrebno vam je:
Za bazu
- 600 gr. keksa
- 100 gr. margarina
Za krem od jagoda
- 500 gr. jagoda
- 500 ml slatke biljne pavlake
- 1/2 čaše konjaka
- 1 vanila
Za premaz
- 200 gr. čokolade za kuvanje
- 200 gr. jagode
- 50 gr. margarina
- 1 šolja smeđeg šećera
Priprema:
Prvo izdrobite keks u blenderu. Rastopite margarin i prelijte ga preko keksa, a dobijenu smesu raširite – idealno u plehu sa uklonjivim stranicama. Stavite bazu u frižider da se zamrzne dok krema od jagoda ne bude spremna.
Izmiksirajte jagode i dok u blenderu mutite pavlaku, dodajte ih zajedno sa konjakom i vanilom. Izlijte smesu na bazu od kolačića i stavite je u frižider dok ne pripremite premaz.
Za preliv istopite čokoladu i dodajte margarin i šećer. Zatim iseckajte jagode i dodajte ih u čokoladu. Dobro izmešajte, stavite u frižider na 10-15 minuta da se ohladi, a zatim sipajte na tortu.
Ostavite tortu u frižideru 3 sata, a zatim je poslužite.