Kod nas sve popularnija namirnica koju najčešće svrstavamo u žitarice, iako to nije. Kinoa se smatra alternativom za mnoge žitarice jer ne sadrži gluten. Reč je o plodu biljke srodne blitvi, spanaću i sličnom zeljastom povrću. Ima nizak glikemijski indeks, bogata je proteinima (100g kinoe sadrži 14g proteina), odličan je izvor vitamina i minerala. Sve su to razlozi da je uvrstite u svoj jelovnik.
Sastojci:
- 200g crvene kinoe
- 1 manja šargarepa
- 1 manja tikvica
- 1 manji patlidžan
- po pola crvene i žute paprike
- glavica luka
- 2 paradajza
- 50g feta sira
- pola veze peršunovog lišća
- 3 čena belog luka
- sok od 2 limuna
- maslinovo ulje,
- so i biber po ukusu
Priprema:
Staviti vodu i kinou sa prstohvatom soli da provri, smanjiti temperaturu i kuvati 10 minuta, isključiti ringlu i ostaviti poklopljeno da kinoa upije svu vodu. Smesu rastresti viljuškom.
Šargarepu i luk iseći na sitnije kockice, tikvicu i patlidžan na kocke, papriku na komadiće i sve izgrilovati u tiganju na malo maslinovog ulja. U dubljoj činiji sjediniti kinou sa povrćem, dodati isečeni paradajz, začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i posuti sitno seckanim peršunovim lišćem. Sve dobro izmešati i ostaviti u frižider par sati da se ukusi sjedine.
Fotografija: Shutterstock