Poznati kuvar, Erhan Ozkaya, u čuvenom restoranu Grafičar, na Senjaku, ljubiteljima vrhunske kuhinje predstavio je svoj jedinstveni meni inspirisan bogatim internacionalni kulinarskim iskustvom.
Majstor u spajanju različitih kuhinja sa dubokim poštovanjem prema svojim turskim korenima, ponudiće gostima Grafičara specijalitete koji oslikavaju najvažnije trenutke njegove karijere, uključujući uticaje iz njegovog rada u Mandolin Aegean Bistro, popularnom Joia Beach Club-u i Wynwood Diner-u, proglašenom za najbolji restoran u Majamiju 2015. godine.
“Svako jelo ima svoju priču, a meni je posebno važno da kroz hranu ispričam priče koje povezuju različite kulture i ljude,” kaže Ozkaya.
Njegova strast za kuvanjem razvijala se pod mentorstvom nekih od najcenjenijih svetskih šefova, uključujući saradnje sa italijanskim majstorima Fabrizijem i Nikolom Karom, ali i molekularnim genijima poput Rubena Garsije iz čuvenog El Bullija. Posebno je poznat po veštinama u severnoitalijanskoj, španskoj i južnoameričkoj kuhinji, kao i po inovativnim pristupima mediteranskoj tradiciji.
Ozkaya smatra da su srpska i turska kuhinja veoma slične, kao i da su neka čuvena turska jela preuzeta iz srpske kuhinje, kao što je to slučaj sa ćevapima. Sada u Beogradu i Grafičaru, šef spaja moderne ukuse sa turskim akcentom, donoseći savršenu priliku svim ljubiteljima visoke gastronomije da dožive nezaboravne trenutke i upoznaju jednog od najcenjenijih kulinarskih umetnika današnjice.
“Beograd ima dušu, podseća me na Istanbul. Arhitektura, ulice – sve to ima duh art nuvoa i baroka, kao i starih mediteranskih i balkanskih gradova. Beograd nosi određenu tamu i melanholiju, ali ispod toga se krije neverovatna energija i duša”, rekao je o Beogradu kuvar rodom iz Iskenderuna u Turskoj.
Fotografije: Nikola Rudić