Otkrivamo vam sve što treba da znate!
U nutricionističkoj zajednici su poznati posebni hranljivi sastojci, ali i različiti životinjski i biljni proizvodi koje vredi isprobati i uključiti u naš svakodnevni nutricionistički program. Jedan od njih je tofu, koji je osvojio Instagram i Tik Tok sa nekoliko recepata koji su preko noći postali viralni.
Šta je tofu?
Tofu je proizvod napravljen od sojinog mleka i način na koji se pravi sličan je pravljenju sira. Istovremeno, popularan je u mnogim zemljama i voli ga većina vegetarijanaca i vegana. Međutim, ovaj trend ne pripada isključivo modernom vremenu, jer se tofu prvi put pojavio u Evropi 1700. godine, a široko je poznat postao 1970-ih.
Iz kojih razloga vredi konzumirati tofu?
Pre svega moramo da istaknemo da tofu ima poseban ukus, ali je izvor vrednih hranljivih sastojaka. Njegov sadržaj proteina je veoma visok, pa je idealna užina posle treninga. Pored toga, pokriva 44% dnevnih potreba za kalcijumom i 40% gvožđa, dok takođe obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline, neophodne za pravilno funkcionisanje tela.
Takođe, izoflavoni (biljni sastojci koji se nalaze u soji imaju estrogeno dejstvo i ublažavaju simptome menopauze poput znojenja i suvoće vagine) povezani su sa smanjenim rizikom od osteoporoze regulisanjem nivoa šećera u krvi i sprečavanjem migrene.
Koje su njegove prednosti?
Osteoporoza
Kao što je gore pomenuto, tofu smanjuje rizik od osteoporoze, kao i simptome menopauze, jer hranljive materije koje sadrži povećavaju gustinu kostiju.
Kardiovaskularne bolesti
Tofu se preporučuje kao alternativa za dobijanje proteina koji vam je potreban, čak i ako ste vegan, jer je biljni izvor koji smanjuje loš holesterol (LDL), visok krvni pritisak i aterosklerozu.
Bolesti mozga
Prema nedavnim naučnim istraživanjima, konzumacija ovog sastojka značajno je smanjila učestalost mentalnih poremećaja, kao i pojavu moždanih oboljenja, koja su vrlo česta pojava kod starijih ljudi.
Dijabetes tipa 2
Vredi znati da se ljudi sa dijabetesom tipa 2 vrlo često suočavaju sa bolestima bubrega, u kojima telo luči veće količine proteina nego što bi trebalo da bude normalno. Tako je naučno dokazano da su oni koji su jeli tofu u redovnim intervalima uspeli da smanje prekomerno lučenje proteina u poređenju sa onima koji su jeli životinjske proteine (tj. iz nekog mesa, poput piletine).
Brži oporavak
Naučnici, koji su sproveli nedavno istraživanje na poznatom engleskom univerzitetu, zaključili su da tofu pomaže bržem popravljanju oštećenih kostiju. Prema univerzitetskim profesorima, ovaj proizvod se može koristiti čak i kod ozbiljno povređenih osoba, ubrzavajući njihov oporavak, kao i u stomatološkim slučajevima.
Koji su mogući neželjeni efekti?
Vredi napomenuti da postoje nejasna gledišta o neželjenim efektima tofua. Neki naučnici posebno tvrde da je soja direktno povezana sa rakom dojke. Međutim, dokazi koji su izašli na videlo nisu dovoljni da se na ovo ukaže. Dakle, prema istraživanju, umerene količine ne pogoršavaju zdravstveni status žena koje imaju tumor ili onih kojima preti rizik od razvoja raka dojke.
Takođe, visoka konzumacija soje može dovesti do hormonalne neravnoteže, kao što su valunzi i alergije. Međutim, ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja, obratite se stručnjaku.
U nastavku vam otkrivamo dva recepta sa tofuom!
Vrlo lagana salata sa tofuom i sočivom
Potrebno vam je:
- 1 srednja tikvica
- 120 gr. dimljenog tofua
- 120 gr. sočiva
- 1 crveni luk
- 1 crvena paprika
- nekoliko listova zelene salate
- 2 kašike ulja
- 2 kašike sirćeta
- 2 lovorova lista
- So, paprika, biber
Priprema:
Stavite sočivo da proključa zajedno sa 2 lista lovora, prema uputstvima na pakovanju. Tikvice i papriku dobro operite i isecite na male kockice, poput tofua. Luk sitno iseckati. Dobro operite salatu. Sipajte ulje u šerpu da da se zagreje na visokoj temperaturi i dodajte tikvice, tofu i začine. Pržite oko 5 minuta, dok tikvice ne omekšaju. Dodajte balzamik, smanjite vatru i pržite još 2 minuta. U veliku posudu stavite sve sastojke, osim salate, i dobro promešajte.
Ukusan rižoto sa mariniranim tofuom
Potrebno vam je:
- 250 gr. pirinča
- 1 kašika putera
- 3 pakovanja tofua
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje sojinog sosa
- 3 kašike senfa
- 3 kašike vode
- so i biber
- Origano
Priprema:
Marinirajte tofu na sledeći način: prvo ga pritisnite na kuhinjski papir (ubrus) da biste uklonili višak tečnosti, a zatim svaki komad isecite na simetrične kocke. Stavite ih u posudu u kojoj ste pomešali soja sos, maslinovo ulje, vodu, senf i začine. Pokrijte i ostavite u frižideru da se marinira najmanje 30 minuta. Marinirani tofu stavite u šerpu zajedno sa marinadom. Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, dok ne upije tečnost. Istovremeno, skuvajte pirinač prema uputstvima na pakovanju, ocedite ga i stavite u lonac sa margarinom.
Tofu je poseban sastojak koji možete probati. Vredi napomenuti da ga možete pronaći u prodavnicama organske hrane. Međutim, uverite se da je zaista organski, jer u suprotnom može predstavljati rizik po vaše zdravlje.
foto: Pinterest