Upravo to vam treba za letnje mesece!
Iz godine u godinu, reputacija avokada raste sve više i više, dok se smatra idealnom superhranom sa savršenim puterastim ukusom i izgledom prilagođenim Instagramu.
Pretragom možete naići na mnoštvo recepata napravljenih od ove vrlo okrepljujuće namirnice, ali definitivno postoje ideje koje još uvek niste otkrili i vredi ih isprobati. Jedina sigurna stvar je da uopšte nećete imati poteškoća, jer recepti koje smo izabrali za vas ne zahtevaju kuvanje, niti mnogo dodatnih sastojaka.
Otkrijte ih i pokušajte da ih napravite!
Salata sa avokadom, pasuljem i začinskim biljem
Potrebno vam je:
- 2 krastavca, mala bez semena, oljuštena
- zelena salata
- 3 paradajza, presečena na pola
- 2 avokada, zrela
- 1/2 kašike šećera
- 2 kašike svežeg peršuna
- 240 gr. pasulja, proceđen i ispran
- Sok od 1 limuna
- 4 kašike maslinovog ulja
- So i biber
Priprema:
U duboku posudu stavite 4 kašike maslinovog ulja, sok od 1 limuna, šećer i so i biber i mešajte mutilicom dok se šećer ne otopi. Avokado prepolovite, izvadite košticu i uklonite pulpu kašikom. Isecite avokado na tanke kriške i ubacite ih u posudu. Isecite krastavce na male vertikalne kriške i stavite ih u posudu. Paradajz isecite na kockice od 1 cm stavite u posudu. Dodajte grubo iseckanu zelenu salatu, malo seckanog peršuna i pasulj iz konzerve. Dobro promešajte bez pritiskanja povrća. Po potrebi začinite solju i biberom, pa dodajte dodatni limun i maslinovo ulje.
Brusketi sa avokadom, sirom i medom
Potrebno vam je:
- 1 zreo avokado
- 100 gr. sira
- 4 kriške crnog hleba
- 4 kašike meda
- Sveža seckana paprika
Priprema:
Isecite avokado i kozji sir na tanke kriške i stavite ih na kriške hleba. Zatim kašikom prelijte malo meda i stavite u rernu na dva minuta. Dodajte svežu papriku pre serviranja.
Avokado sa maslinovim uljem i začinima
Potrebno vam je:
- 3 zrela avokada
- 1 mala bočica čistog devičanskog maslinovog ulja
- Seckani vlašac
- Seckani peršun
- 1 limun
- So i biber
Priprema:
Oštrim nožem smo duboko presekli avokado, vodeći nož okolo dok ne dođemo do semenke. Otvaramo avokado i uklanjamo njihov semenku. Iscedite limun odozgo, prelijte maslinovim uljem, pospite seckanim začinskim biljem i poslužite.
Sladoled od avokada
Potrebno vam je:
- 2 avokada, zrela velika
- 420 gr. kokosovog mleka
- 3 kašike meda ili agavinog sirupa
- 200 gr. čokolade
- 50 ml kokosovog ulja
- 50 gr. oraha
U mikseru umutite pulpu avokada, kokosovo mleko i med dok ne postanu homogeni. Ako želite da smesa bude slađa, dodajte još malo meda. Smesu sipajte u kutije od 80 ml. Stavite posebne štapiće za sladoled i ostavite u zamrzivaču najmanje tri sata ili dok se ne zalede. Rastopite čokoladu i kokosovo ulje. Prelijte sladoled čokoladnom glazurom i pospite orasima.
Prijatno!