Harper's Bazaar Srbija

5 restorana za gurmansko putovanje

Sudeći prema ugostiteljskom izboru, Beograd se komotno može nazvati gradom restorana. Jedini sudija su vaše želje i potrebe, pa se možete odlučiti za one koji nude nacionalnu kuhinju, internacionalnu ili miks jedne i druge, ali ono po čemu je svaki poseban i vredan posete jeste jedinstvena atmosfera. Bilo kako bilo, jedno je sigurno: glavni grad Srbije nudi za svakog po nešto.

Kao jedini član “Scotch Beef Club” van Velike Britanije, Steakhouse Toro Grill je jedino mesto u Srbiji gde možete osetiti ukus prvoklasnog škotskog goveđeg mesa. U prefinjenom, intimnom ambijentu na zemunskom keju, u prijatnoj atmosferi, možete probati vrhunski spremljenu, visokokvalitetnu hranu. Ako želite da ugodite sebi, svojoj porodici i prijateljima možete probati i jela koja se ne nalaze u zvaničnom meniju. Pozvani ste da probate Toro Grill burger i ćevape, rozbif mariniran u soku od pomorandže, ribeye steak, ali i francusku jagnjetinu, domaće meso s Peštera… I još mnogo drugih delicija koja će oduševiti i najprobirljivije ljubitelje mesa. 

Ako želite da se na nekoliko sati preselite na more, pravi izbor je autentična konoba smeštena u blizini “beogradskog mora”, Ade ciganlije. Gurmani već dobro znaju restoran u Radničkoj ulici 27, gde odlaze kada požele vrhunski doživljaj mediteranske kuhinje. Ime dovoljno govori o enterijeru, atmosferi i meniju. Zaštitni znak restorana je sveža riba koja se doprema svakodnevno, zatim školjke, ostrige i drugi specijaliteti iz bogate bokeljske gastronomije. Iskustvo koje su vlasnici sticali odrastanjem uz obalu mora, vidljivo je u svakom detalju ponude. Stalne goste privlači ambijent u drvetu i toplim boje, muzika koja evocira pesmu talasa na plažama, dok uživaju u ukusu i aromama koje ih vraćaju u sunčane, peščane krajeve.

Na mestu današnjeg restorana, početkom 20. veka nalazila se pijaca mala, ali važna za društveni život Beograda. Ovo mesto u Savamali, u Karađorđevoj ulici 61, vraća nam tradiciju okupljanja i druženja uz dobru hranu i piće. Bilo da želite da sa društvom ili porodicom doručkujete i ručate, ili ste nakon večere došli na “meeting point” za zagrevanje pred noćni izlazak, dočekaće vas provod koji se pamti. Specijaliteti od junetine, tatar biftek ili pljeskavica Mali pijac? U popularnom bistrou se služe i jela francuske kuhinje, a kada je reč o vinu, u ponudi su birane etikete iz Srbije i Francuske. Ako nas još niste posetili, dođite i saznajte zašto bistro Mali pijac osvaja ljubav na prvi pogled i kako se, za vrlo kratko vreme, vinuo visoko na ugostiteljskoj top listi Beograda.

Ne morate živeti na Banovom brdu da biste znali za kafeteriju u Kirovljevoj ulici 10 – “Filter” se već izdvojio od drugih modernih mesta za prijatno provedeno vreme po enterijeru kakav ćete teško pronaći drugde u Beogradu. Nije ni čudno ako se zna da je prvobitno bio kancelarijski prostor, što je investitorima bilo veoma inspirativan izazov, da se poigraju formom i funkcionalnošću. Glavna zamisao im je uspela preko svih očekivanja- da stvore izuzetan prostor koji je udoban i sa puno prirodne svetlosti. Od tog trenutka Filter je otišao mnogo dalje, i postao spoj dobre hrane i modernog dizajna, kako u pogledu unutrašnjosti, tako i u prezentaciji biranih jela.

Kao oda pariskom hedonisti i pesniku Bodleru, u srcu Vračara smestio se deli wine bar, nazvan po pesnikovoj čuvenoj zbirci.

U epicentru beogradskih gastronomskih zbivanja u blizini Kalenić pijace, u Nevesinjskoj 12, u prostoru kakav do sada nije viđen možete probati fenomenalna vina i delikatese. Zamisao je bila da se otvori mesto gde ćete popiti vino na čašu i prezalogajiti nešto fino s nogu, gde ništa nije upeglano, a svi gosti se poznaju. Vina su razna, od pristupačnih proseka preko “srednjih”, sa dobrim odnosom cene i kvaliteta, sve do najskupljih. Meni je mešavina  kafanskih, maminih i modernih jela, a sve to u inspirativnom enterijeru, gornjem, koji je zamišljen kao bistro bar i donji, speak easy bar, za duži boravak gostiju.

Najnovije