Švedski maloprodajni gigant IKEA objavio je recept za svoje poznate ćufte, tako da ljubitelji ovog jela mogu sami da pripreme obrok dok su u samoizolaciji.
Sam recept se sastoji od samo šest faza i uključuje klasični švedski kremasti sos koji prati jelo. Najavljujući lansiranje, direktor IKEA-e za hranu Lorena Lurido prokomentarisala je: „Znamo da nekim kupcima nedostaju naše ćufte, pa smo objavili recept koji je lako napraviti od povoljnih i dostupnih proizvoda. Teško je stalno biti kod kuće, ali želimo da pomognemo i učinimo život svake osobe malo lakšim i ugodnijim. Bon appétit ili, smaklig, kako kažu u Švedskoj!”
Dakle, pred vama je recept za fantastične Ikea ćufte.
Sastojci
500 g mlevenog goveđeg mesa
250 g mlevenog svinjskog mesa
Jedan crnu luk (sitno seckani)
Jedan čen belog luka (iseckan)
100 g prezli
Jedno jaje
Pet kašika punomasnog mleka
so i biber
Za sos:
Malo suncokretovog ili maslinovog ulja, 40 g putera
40 g pšeničnog brašna
150 ml supe od povrća
150 ml goveđe supe
150 ml punomasne pavlake za kuvanje (30% -50%)
Dve kašike sojinog sosa
Jedna kašika senfa
Priprema:
Zajedno umešajte i dobro sjedinite goveđe i svinjsko meso. Dodajte sitno seckani luk, beli luk, prezle, jaje i promešajte. Dodajte mleko i dobro začinite solju i biberom. Smesu oblikujte u loptice. Stavite na čist tanjir, poklopite i čuvajte u frižideru 2 sata(to će pomoći da kuglice zadrže formu tokom kuvanja).
Zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodajte ćufte i pržite. Kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrejte rernu na 180°C i pecite još 30 minuta.
U odvojenom tiganju rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 grama brašna i nastavite da kuvate, neprestano mešajući 2 minuta. Dodajte 150 ml supe od povrća i 150 ml goveđe supe i nastavite da mešate. Dodajte 150 ml pavlake, 2 kašičice soja sosa i senf. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite da mešate.
Kad je sve spremno, poslužite ćufte sa krompirom.