Istorija gastronomije kaže da je tart nastao u 18. veku, u Egiptu, kao brzi kolač, ali današnji izgled vezuje se za Francusku, te se smatra njihovim kulinarskim delom.
Takozvana pita bez gornje kore, odnosno tart, odskora je omiljena poslastica i na našim prostorima. Tart je idealan za kreacije, spajanje ukusa i veoma je dekorativan. Može se praviti kao slana delicija ili slatka, i veoma je zgodna kao desert, bilo za porodični ručak ili posluženje za goste, za svakodnevne i posebne prilike. Iskoristite sezonu kajsija i napravite svoj prvi tart, ukoliko to još niste.
Sastojci:
Testo:
- 200 g brašna
- 100 g hladnog putera
- ¼ kašičice soli
- ¼ dl vode
Nadev:
- 450 g tvrđih očišćenih kajsija
- 200 g šećera
- 50 g putera
- sok od ½ limuna
- sok od 1 pomorandže
- kora od jedne pomorandže
- slatka pavlaka (po želji)
Priprema:
U brašno dodati hladan maslac (rendan ili isečen na manje komade) i so, pa mikserom sjediniti sastojke.
Promeniti metlice (staviti obične) pa namirnice mutiti još nekoliko minuta. Zatim dodati hladnu vodu, pa rukama umesiti glatko i elastično testo. Prekriti ga prijanjajućom folijom i odložiti u frižider da odstoji oko sat vremena, najbolje preko noći.
Kajsije očistiti od koštica pa iseći na četvrtine. U dubljem tiganju ili šerpi karamelizovati sećer na jakoj vatri. Zatim dodati puter, dobro promešati pa dodati sok od ½ limuna i pomorandže i koru pomorandže. Smanjiti vatru na minimum, sačekati da se rastope kristali šećera, dodati kajsije i krčkati oko pet minuta. Ostaviti da se malo ohlade. Kajsije rasporediti u vatrostalnu okruglu posudu. Preliti ih sa kašikom-dve karamel sosa (ostatak sosa sačuvajte za serviranje uz tart).
Izvaditi testo iz frižidera i razvući oklagijom na obrašnjavljenoj radnoj površini na debljinu od 2-3 mm. Odmeriti krug veći za 1 do 2 cm od vatrostalne posude pa ukloniti višak testa. Voće prekriti testom, a krajeve ušuškati. Površinu testa izbušiti čačkalicom da bi se pri pečenju oslobodila suvišna para.
Staviti tart u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni, 20-25 minuta. Kada je pečen, izvaditi iz pećnice i ostaviti da se malo smlači. Potom ga servirati izvrnutog iz posude, voćem okrenutim na gore, tako što tanjir stavite preko posude u kojoj je pečen i brzo okrenete i tart će ceo ispasti na tanjir. Važno je da ovo uradite dok je tart topao jer u suprotnom voće može da ostane zalepljeno za dno posude.
Po želji, na ohlađen tart staviti umućenu slatku pavlaku ili posuti prah-šećerom.
Fotografije: Shutterstock