18 malih načina da nekome ulepšate dan

Naše malo nekom može biti mnogo. Svi imamo svoje probleme, ali nekada su i osmeh i lepa reč dovoljni da nekom pomognete da pregura težak period.

Svi znamo onaj stih o opraštanju "nekih krupnih stvari, al' ne i sitnica" i u tome je cela poenta - sitnice su važne! I kao što mogu potpuno da nam upropaste raspoloženje, isto tako mogu i da nam poprave dan, zapravo, ne samo nama, već i ljudima oko nas sa kojima smo te sitnice i podelili. Bez obzira na to da li ćete dragu osobu iznenaditi pohvalom, nežnom porukom ili doručkom u krevetu, ili ćete pak pomoći potpunom strancu da se snađe u gradu ili dobije ono što mu je potrebno, postoji toliko načina da nekome ulepšate dan i neke od njih vam donosimo u nastavku teksta. A što je još bolje - čineći nekoga srećnim, i sami bivate srećniji!

Ako vidite da se nekome žuri, pustite ga ispred vas. Retko šta je gore od brige da ćete negde zakasniti, zato, kad god primetite da vaše mesto u bilo kom redu nekome može pomoći da stigne na vreme, propustite ga i znajte da će mu to biti na pameti tokom celog dana!

Pošaljite poruku (ili još bolje pismo!) svom prijatelju kako biste mu se zahvalili što je uvek tu za vas. Jer, ruku na srce, prijateljstvo je onaj odnos koji je toliko važan, a u kome toliko malo govorimo o zahvalnosti koju osećamo što uz sebe imamo nekog svog. 

Recite voljenoj osobi koliko vam znači. Život je suviše kratak da bismo dozvolili da neke reči ostanu neizrečene!

Udelite nekome, makar i strancu, kompliment, uživo ili online. Razmislite o tome kako na vas utiču pohvale - odmah se osećate kao milion dolara, zar ne? Setite se tog osećaja i pohvalite nečiji trud i rad, bez obzira na to da li ga poznajete ili ne, i da li ćete to uraditi uživo ili putem društvenih mreža. 

Ustupite svoje mesto u gradskom prevozu nekome kome je ono potrebnije - starijim osobama, trudnicama, roditeljima sa decom ili jednostavno nekome ko nosi gomilu stvari. Svima nam je poznato koliko to znači!

Ukoliko primetite da neko zbunjeno gleda u telefon i osvrće se oko sebe u potrazi za nečim, ponudite mu pomoć. Ukoliko dobro poznajete taj deo grada, možda možete da mu olakšate snalaženje, a ovaj gest će jednostavno svako ceniti.

Ustanite ranije i pripremite svom partneru doručak koji ćete mu servirati u krevetu. Naravno da to može da bude i sendvič ukoliko niste vrsna kuvarica - računa se mali znak pažnje!

Ukoliko sređujete prostor ispred svog stana ili dvorišta, kada završite, samoinicijativno pospremite i prostor oko komšijinog doma. Ništa nećete menjati na svoju ruku, ali će čistije i urednije okruženje svima prijati i ko zna - možda vam se komšija sledećeg puta oduži. 

Dajte svom omiljenom konobaru nešto veći bakšiš, samo zato što ste dobro raspoloženi. Naročito ukoliko je zapamtio šta je vaše "uobičajeno"!

Poklonite odličnu knjigu koju ste upravo pročitali dragoj osobi. Jer, zašto joj ne biste pružili isti osećaj uzbuđenja koji ste i vi osetili tokom čitanja? Uz to, eto još jedne nove teme za razgovor. 

Ukoliko svojoj deci ili dragoj osobi spremate ručak koji će poneti u školu ili na posao, ubacite u kutiju i slatku porukicu koja će ih nasmejati i ulepšati im dan. 

Kada napolju pada kiša, podelite svoj kišobran sa nekim ko ga nije poneo. Koliko nam je samo ovo nedostajalo ovih dana kada su se iznenadno dešavale provale oblaka!

Ostavite vesele poruke svojim ukućanima svuda po kući - na ogledalu, na frižideru ili čak i na nekom neočekivanom mestu. Možete im napisati "volim te" ili "hvala" ili pak neku šalu zbog koje će se smejati tokom celog dana. 

Pridržite vrata osobi koja ulazi posle vas. Jer se lepi maniri uvek cene!

Donirajte stvari koje ne koristite u humanitarne svrhe. I znajte da nećete ulepšati dan samo jednoj osobi!

Napravite nekome play listu. Predlažemo neki lepi miks pesama koje bude dobro raspoloženje, kao što je ovaj (koji ja trenutno slušam!). 

Prijavite se za volontiranje u lokalnom skloništu za napuštene životinje - ne garantujemo da nećete poželeti da neku od njih ponesete kući, ali ako niste u prilici, makar im pomozite tako što ćete nabaviti hranu ili druge potrepštine.

Odnesite na posao grickalice, slatkiše ili nešto što ste sami napravili. Počastite kolege i ulepšajte im još jedan naporan dan na poslu. Svako zaslužuje (slatku) pauzu, zar ne? 

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Unsplash, Shutterstock

Pročitajte još

Pročitaj još