6 načina da izbacite negativnu energiju iz tela i uma

Negativnost je toksična za čitav vaš sistem, pa je čišćenje negativne energije važna strategija na vašem putovanju holističkog blagostanja.

Akutna ili hronična, psihološka i emocionalna negativnost može biti redovno iskustvo u vašem životu koje stvara osetljivo polje na vašem suptilnom telu.

Negativnost može učiniti da se osećate teško, mračno i sumorno; posmatrate svet kroz filter straha, besa i paranoje. Budući da su vaš um i telo toliko duboko ispreplitani, mentalna i emocionalna negativnost imaju i fizički par: napeti mišići, plitko disanje, povišen krvni pritisak, povišeni nivoi adrenalina i kortizola.

Negativna energija je toksin za vaš sistem. I dok često možete dugo trpeti negativnost u svom umu i telu (čak i do te mere da postaje temeljna osobina vaše ličnosti), negativnost vam na kraju ne donosi ništa dobro. Zbog toga je oslobađanje od negativnih emocija i energije važna strategija na vašem putu holističkog blagostanja. Da biste započeli proces obavljanja tela, moraćete da očistite negativnu energiju iz svog sistema kako biste dozvolili pozitivnoj energiji da napreduje.

Pre nego što identifikujete alate za uklanjanje negativne energije iz uma i tela, važno je istražiti izvore negativnosti u svom životu i zašto negativni uticaji mogu tako lako da vas zarobe.

Izvori negativnosti

Svako negativno iskustvo započinje u svesti - što znači da sve počinje procenom. Neki oblik psihološke ili emocionalne potrebe nije zadovoljen i kada se to dogodi, um doživljava iskustvo kao da ispunjava svoja unapred začeta očekivanja. Stoga je svako negativno iskustvo u osnovi negativna interpretacija onoga što se dogodilo. U stvarnosti, svako iskustvo ima neutralno značenje; nije ni dobro ni loše u bilo kom apsolutnom smislu. Pozitivno ili negativno ocenjuje samo vaše subjektivno i konstruisano razumevanje događaja.

Još jedan faktor koji komplikuje negativna iskustva je ono što je poznato kao pristrasnost negativnosti. Negativnost je tendencija vašeg nervnog sistema da preferencijalno traži negativna iskustva (loše vesti) u odnosu na pozitivna (dobre vesti). Koliko god se ovo čini kontintuitivnim, pristrasnost negativnosti je nusprodukt miliona godina evolucije; to je mehanizam za preživljavanje koji vas je naučio da blagonaklono tražite opasnost, jer biste tako mogli predvideti pretnju i preduzeti preventivne korake u borbi ili bežanju, garantujući tako svoj opstanak. Oni rani lovci-sakupljači koji nisu bili skloni da paze na opasnost nisu poživeli dovoljno dugo da bi nam tu osobinu preneli. Na nesreću, pristrasnost negativnosti još uvek je deo vašeg mozga i nervnog sistema, i iako su situacije opasne po život sada retke, možda i dalje tražite negativno, što često rezultira pesimističnim, nepoverljivim i ciničnim odnos prema životu.

Sada kada vidite gde negativnost nastaje i zašto je tražite u svemu, pogledajmo šest puteva za čišćenje negativne energije iz vašeg uma i tela.

1. Neka meditacija bude redovni deo vašeg života

Provođenje vremena u mirnoj meditaciji ima duboko isceliteljski efekat na um i pomaže vam da vratite ceo sistem u ravnotežu i pozitivnost. To čini na tri ključna načina.

Prvo, meditacija je protivotrov za odgovor na stres koji je pokrenut prekomernom lošom energijom. Oslobađa se napetost mišića, krvni pritisak i disanje se smanjuju, hormoni stresa su svedeni na minimum, a reakcija borbe ili bega regulisana je meditacijom.

Drugo, meditacija vam pomaže da proučite svoje misli, a ne da vas uhvati evaluacija. Svedočeći svojim mislima kako dolaze i odlaze, prekidate njihov tok pre nego što negativna interpretacija uspe da se ukoreni u vašoj mentalnoj bašti.

Treće, ulaskom u polje čiste svesti, negativne ocene u vašoj svesti se ispiru, oslobađajući vas pritiska. Poput ispiranja prljave krpe u potoku, negativni mentalni utisci se na kraju uklanjaju, vraćajući tkaninu u besprekorno stanje.

2. Vežbajte vežbe disanja Pranajama

Joga vežbe disanja moćan su način čišćenja uma i tela od negativne energije. Iako će bilo koja od klasičnih joga vežbi disanja biti korisna u uklanjanju blokada negativne energije, dve tehnike, naročito Bhastrika i njen rođak Kapalabhati (blistavi dah), su od velike pomoći u mobilizaciji i izbacivanju loše energije iz vašeg sistema.

Bhastrika disanje je okrepljujući dah koji daje energiju telu i generiše unutrašnju toplotu koja se može smatrati načinom spaljivanja negativnosti zaglavljene u našem telu.

Kapalabhati disanje se može koristiti kao tehnika za izbacivanje pepela izgorelog negativnog naelektrisanja iz vašeg sistema.

3. Izađite u prirodu

Terapija prirodom je moćno sredstvo za uklanjanje negativne energije iz uma i tela. Čistoća prirode često stvara „ponovno pokretanje sistema“ koje pomaže u uklanjanju negativnosti. Prihvatajući lepotu i veličanstvenost planinskog venca, šume starog rasta, okeana ili ponoćnog zvezdanog neba, postaje veoma teško da negativni energetski blokovi zadrže vašu svest.

4. Pomerite svoje telo

Negativna energija voli inerciju i letargiju. Poput crne rupe koja se urušava u sebi, negativni način razmišljanja želi da vas usisa u zaborav. Jedan siguran način da se izbacite iz spirale je ustajanje i pomeranje tela. Bilo da izvodite neke joga asane kao što su Pozdrav suncu, idete u brzu šetnju ili trčanje, ili neki drugi oblik energičnog pokreta, energično pokretanje vašeg tela pomaže u uklanjanju negativnosti iz vašeg sistema na nekoliko nivoa.

Prvo, aktivira vaš suptilni energetski sistem gde negativni utisci često zaglave. Kada snaga teče bez smetnji, negativnost počinje da se raspada.

Drugo, sa povećanjem disanja i cirkulacije, toksini (poput zaostalih hormona stresa) se ispiru kroz dublje disanje i znoj.

Treće, tokom energetske fizičke aktivnosti, potreba vašeg tela za povećanim kiseonikom nadjačava svaki negativni podtekst koji bi mogao da vas pokuša odvući dole; drugim rečima, teško je ostati usredsređen na negativno kada su puls i disanje u većem ritmu.

5. Pokušajte da živite bez prigovora

Žalba je jedan od načina na koji se negativna energija održava u večitom ciklusu kretanja. Kada ste usredsređeni na negativne emocije, više se žalite na stvari, obraćate više pažnje na ono što vas iritira, zbog čega se osećate negativnije i ponovo se žalite. To je beskrajna povratna sprega za ulazak u krug nezadovoljstva.

Jednostavna istina je sledeća: žalba zaista ništa ne rešava. Ako imate konstruktivan savet kako se nešto može poboljšati, sjajno. Ako ne, dodajete samo još jedan sloj višku negativnosti u svetu. Hronično prigovaranje zaista je simptom bliskog rođaka negativnosti, samosažaljenja. Drži vas zaključanima u večnom stanju „jadna ja“. Kada se obavežete da ćete dan-dva, ili čak nedelju dana ići i sve raditi bez prigovora, to duboko utiče na slobodno plutajuću negativnost koju gajite u svojoj svesti. Negativnost se hrani prigovorima i zamerkama i kad prestanete da se žalite, počinjete da izgladnjujete negativnost izdržavanja.

Odricanje od žalbe za vas ima dve važne stvari:

To uokviruje vaš način razmišljanja. Prestajete da sve vidite kao „pogrešno“. Umesto toga, na sve gledate kao na neutralan događaj kojem ne pridajete značenje.

Omogućava vam da budete svesni tumači svoje stvarnosti. Imajući u vidu da žalba podrazumeva da morate pronaći način da promenite spoljni svet; možete prepoznati da kada ne možete da promenite spoljni svet, što je često slučaj, možete svoju interpretaciju promeniti u situaciju i osloboditi se njenog negativnog uticaja na vas.

6. Često se nasmešite

Iako možda osmeh smatrate prosto sentimentalnom ili estetskom aktivnošću, u vašem osmehu postoji istinska magija. Znate da je osmeh zarazan za druge, ali zato što svaka ćelija vašeg tela prisluškuje svaku drugu ćeliju, osmeh nije lokalizovan samo na vašem licu. Svaki put kad se nasmejete, izdaje se jedinstveni koktel neuropeptida koji pomažu u suzbijanju efekata stresa, snižavanju krvnog pritiska i deluju kao sveukupno sredstvo za podizanje raspoloženja. Prirodno, ovi efekti otežavaju održavanje negativnog raspoloženja. Uzmite u obzir lice hronično negativne osobe. Nije verovatno da se često sjajno osmehuje. Zapravo, verovatno je upravo suprotno.

„Ponekad je vaša radost izvor vašeg osmeha, ali ponekad vaš osmeh može biti izvor vaše radosti.“ —To Nhat Hanh

Kada se nasmejete, više nego jednostavno okrenete mrštenje naopako, kreiraćete specifičan događaj um-telo koji vaše raspoloženje radikalno pomera sa negativnog. Joga guru Paramahansa Jogananda rado je govorio: „Budi milioner osmeha.“ Zapamtite da osmesi ne koštaju ništa, a poklanjajući ih, obogaćujete ne samo živote drugih, već i svoj život.

Koristeći ove savete, možete se na kraju oslobodite negativnosti koja vas obuzima. Vremenom i redovnom vežbom možda ćete takođe početi da modifikujete neuronske puteve koji podržavaju negativnost, u korist traženja veće pozitivnosti u životu. A kada tama negativnosti više ne zaseni vašu svest, ne samo da ćete se osećati zdravije i srećnije, već ćete videti da je svet zaista čaroban.

foto:unsplush

Pročitajte još

Pročitaj još