Da li Švajcarska pokušava da privuče žene u vojsku donjim vešom?

Da bi postigle rodnu ravnopravnost, švajcarske vlasti planiraju da povećaju prisustvo žena u vojsci. Švajcarska vojska se konačno složila da svojim ženskim članovima prvi put dozvoli da nose žensko donje rublje.

Ranije su svi regruti, bez obzira na pol dobijali samo muški donji veš. U aprilu započinje novi režim testiranja donjeg veša: žene će dobiti dva seta - za hladno i toplo vreme.

Marijana Binder, članica Švajcarskog nacionalnog saveta, uverena je da će udobnija odeća podstaći žene da se pridruže vojsci. Ministarka odbrane zemlje, Viola Amherd, primetila je da je poboljšanje uslova za zaposlene važan korak.

Prema rečima predstavnika švajcarskih oružanih snaga, vojska će raditi na ažuriranju uniformi i u drugim pravcima. Dakle, to će uticati na terenske uniforme, rančeve i zaštitne prsluke. Obećavaju da će novu opremu učiniti funkcionalnom i udobnijom za žene.

Trenutno u vojsci žene čine 1%, dok je ukupno u slubži 140,3 hiljade ljudi. Vlasti planiraju da povećaju broj žena na 10% do 2030. godine. Obavezna vojna obaveza u Švajcarskoj je samo za muškarce, dok žene u vojsku odlaze po želji.

foto:stoodnt.com

Pročitajte još