Praznici bez stresa

Kako da se nosite sa anksioznošću koja neminovno prati kraj svake godine, naročito sada u doba pandemije

Kraj svake godine prilika je da se podvuče crta i vidi koliko smo bili uspešni u onome što smo na njenom početku želeli, nameravali, planirali. Iako taj godišnji rezime većina ne radi svesno, on se nekako poput sunčevih zraka kroz tmurne oblake promalja kroz naše misli i neretko donosi loše raspoloženje, jer nismo zadovoljni na finansijskom, porodičnom, emotivnom ili nekom drugom planu. A kada se svemu tome doda praznična atmosfera oko nas, čini nam se da je svima sve potaman i da smo jedino mi autsajderi. Bleštave šarene lampice na svakom koraku, užurbani ljudi koji kupuju poklone, TV reklame u kojima nasmejani članovi porodice uživaju u raskošnoj trpezi u predivno dekorisanom domu, sve to pojačava osećaj deprimiranosti, naročito ukoliko nemamo dovoljno novca ili su porodični odnosi narušeni. Sve to nije ništa novo i ponavlja se dolaskom svake nove godine. 

Ali 2020. je bila potpuno drugačija u odnosu na sve prethodne. Svet je zaronio u haos usled pandemije virusa korona, a ključna osećanja koja su obeležila godinu za nama su strah, uznemirenost i neizvesnost. Godina koju ispraćamo imala je niz dodatnih pritisaka, a jedan od glavnih je nemogućnost druženja na kakvo smo navikli, niti porodičnog okupljanja. Osim toga, mnogi su ostali bez posla, što je, pored brige o zarazi, dodatna nevolja. 

Kako bi sve pregurali zdravi, pre svega u glavi, moramo verovati da nam stižu lepši dani. Vakcina je tu, što uliva optimizam i nagoveštava da će se sve polako vratiti u normalu. Dotle, moramo biti odgovorni prema sebi, samim tim i drugima, strpeti se još malo, u željama biti realni. Jer sreća se krije u nama, te moramo da pronađemo potencijal i načine kako da preguramo neželjene situacije.

RIZIK OD PRENOSA VIRUSA VOLJENIMA

Iako očajnički želimo da budemo veseli tokom praznika u društvu najmilijih, Covid-19 i dalje postoji i potrebno je biti obazriv. Zabrinutost da bi virus mogli da prenesete ranjivom članu porodice, podsvesno će emitovati reakciju na stres i zbog toga verovatno nećete uživati. Isto važi i za njih. Morate razmisliti da li je zaista vredno rizikovati njihovo zdravlje. Postoje i drugi načini da pokažete svoju ljubav, poput razmene spremljene hrane ili pozdravljanje bake i deke kroz prozor, a možete i telefonom porazgovarati, prokomentarisati film koji ste pogledali ili dnevna dešavanja u domu.

PREDUHITRITE STRES (MANJE NERVIRANJA, BOLJE ZDRAVLJE)

Upravljanje stresom nikada nije bilo važnije za zdravlje nego u ovom periodu, jer hronična anksioznost ne ostavlja prostor za normalno zdravo funkcionisanje imunološkog sistema jer se svi resursi troše na preživljavanje. U osnovi, stres krade energiju vašeg imuno sistema, a imunitet vam je najpotrebniji u borbi protiv virusa. Kako biste smanjili stres, sve planirajte kad ste u dobrom raspoloženju, a važno je i da imate rezervni plan, tako da vas ništa ne iznenadi. Napravite spisak svega što treba da uradite, kada, ko vam može pomoći i koga možete pitati za savet. Ako predvidite bilo kakve probleme na horizontu, usredsredite se na rešenje, a ne na problem - i, ako se osećate premoreno, ne zaboravite da dišete, jer dugi duboki udisaji smanjuju stres, a redovne vežbe disanja pomažu u smanjenju sive materije u amigdali (centru emocija i osećanja u mozgu).

POMOZITE USAMLJENIM KOMŠIJAMA 

Svako od nas poznaje nekog ko živi sam, star je ili bolestan, pa bi bilo lepo da sa njim podelite prazničnu atmosferu. Samo vaše pojavljivanje na vratima i nekoliko toplih reči podrške i lepih želja, veliki je poklon, a tanjir kolača ili nekoliko svežih voćki, biće pun pogodak. Mali čin ljubaznosti pomaže da se osećamo ispunjeno i srećno što smo nekome ulepšali dan. U svetu je volontiranje rasprostranjeno i mnogo ljudi, naročito oni koji žive sami, uključeno je u neku humanitarnu organizaciju, što doprinosi da se osećaju korisno i samim tim sebe više cene.

PAŽNJA UPAKOVANA LJUBAVLJU A NE NOVCEM 

Novogodišnji praznici, koji uključuju poklone, ove godine će svima izgledati drugačije, ali ne znači da ga ne možemo učiniti nezaboravnim. Kupovina skupih poklona stvara nepotreban pritisak na one kojima ih kupujete i čini da se osećaju obaveznim da vam daju nešto zauzvrat. Zbog toga je, ako je ova godina finansijski izazovna, bolje voditi otvoren razgovor sa porodicom i umesto da kupujete poklone jedni drugima, fokusirajte se na stvaranje novih uspomena. Smisao je uvek bolji od skupog poklona, posebno ove praznične sezone kada sve što zaista želimo jeste da se osećamo povezani.

Pročitaj još iz kategorije Lifestyle