Twitter koristi Birdwatch protiv lažnih vesti

Novi sistem će se možda pokazati vrlo efikasnim protiv lažnih vesti, uz pomoć korisnika.

Twitter traži od svojih korisnika da pomognu u borbi protiv lažnih vesti. U tom cilju najavio je novi pilot program koji će nekim korisnicima omogućiti da ostavljaju komentare na tweet-ove drugih korisnika koje smatraju neistinitim ili obmanjujućim.

Inicijativa „Birdwatch“ pokrenuta je u početku za malu grupu korisnika u SAD-u. Twitter je priznao da novi sistem s vremena na vreme može imati problema, ali rekao je da je to "model koji vredi isprobati".

Korisnici koji označe tuđu objavu kao obmanjujuću ili lažnu treba da pruže informacije koje potkrepljuju njihovo gledište i poverljivo ih razmatraju na namenskom profilu Birdwatch (twitter.com/i/birdwatch). Da bi učestvovali u celokupnom naporu, moraju da dostave verifikovani broj telefona i e-poštu, kao i da nemaju istoriju kršenja pravila platforme.

Prema BBC-u, Twitter je - kao i druge društvene mreže (prvi Facebook) - pod pritiskom da se efikasnije nosi sa bilo kakvim lažnim vestima na svojoj platformi. Cilj sa novom inicijativom je brži odgovor. Kako saznajemo, kompanija se da će na kraju regrutovati 1000 do 10 000 voljnih korisnika u Birdwatchu koji će posao obavljati besplatno.

„Na kraju, cilj nam je da učinimo ove komentare odmah vidljivim na tvitovima globalne publike, kada postoji konsenzus široke i raznolike grupe korisnika koji doprinose Birdwatch-u“, rekao je Twitter, koji je već istakao u nekim svojim korisničkim postovima da su pogrešno informisani.

Takođe s vremena na vreme Twitter nije oklevao da ukloni neke postove ili čak blokira korisnike (primer - bivši predsednik SAD nakon nedavne invazije njegovih pristalica na Kapitol).

Pročitaj još iz kategorije Lifestyle