Nema puno prilika kada možete da se opustite i uživate u izvanrednim poslasticama – ali novogodišnje veče je definitivno jedan od tih dana.
Da biste iznenadili porodicu i prijatelje posebnim iskustvom ukusa, isprobajte modifikaciju klasičnog crème brulée-a. Zahvaljujući kombinaciji narandže i cimeta, desert nema samo ukus „Božića“, ima mesta i za voćne note – i savršeno zaokružuje svečanu večeru.
Za razliku od klasičnog crème brulée-a, naš recept je obogaćen aromom narandže. Desert na tanjiru ukrašavamo i kuglom sladoleda od oraha ili sorbea od narandže, celim štapićima cimeta i zvezdanim anisom. Mali savet: desert izgleda posebno estetski u ručno rađenoj rustičnoj činiji sa glazurom.
Krem brule za 6 osoba – recept
Sastojci:
- 4 pomorandže
- 150 g bele čokolade
- 30 g praha za puding od vanile
- 2 štapića cimeta
- 4 mahune kardamoma
- anis
- 1 vanila, pulpe i mahune
- 1-2 kašike šećera
- 100 g slatke pavlake
- 100 g kisele pavlake
- Smeđi šećer
- Cimet, prah i štapići
Priprema:
Isecite pomorandže ravnomerno po sredini i iscedite ih, potrebno vam je 450 mililitara soka. Pomešajte 100 mililitara soka od pomorandže sa prahom za puding od vanile tako da se stvori smesa bez grudvica. Sada pomešajte ostatak soka od pomorandže, sve začine i šećer i narendajte koru pomorandže.
Sve sastojke skuvati. Pustite da se smesa kuva oko 20 minuta. Skuvanu tečnost spojite sa pripremljenim prahom za puding i ponovo prokuvajte smesu. Ovde je najvažnije stalno mešanje, koje određuje konačnu konzistenciju. Sipajte smesu u veću posudu. Sada dodajte slatku i kiselu pavlaku i ponovo snažno pomešajte sastojke.
Sipajte u manje posude i ostavite da se hlade u frižideru najmanje dva sata. Zatim pospite smeđi šećer i cimet i kućnim brenerom napravite karamel od šećera, stvarajući tipičnu koru. Na kraju, crème brulée možete ukrasiti celim štapićima cimeta na tanjiru i poslužiti.