Zdrave, letnje i izuzetno prijatne!
Kako se približavamo plaži, pripreme su užurbane. Šta pod tim podrazumevamo? Uravnotežena ishrana, puno vode, vežbanje, promena navika i što zdraviji izbori. Rekli bismo da će ovo biti naša svakodnevica u bliskoj budućnosti. Međutim, ono od čega nikako ne želimo da se oprostimo su lagani, ali istovremeno eksplozivni ukusi naših omiljenih jela. Iz tog razloga, takođe razbijamo mitove i stereotipe, predlažući vam 3 neodoljive salate, kojima definitivno nećete moći da odolite i možete ih pripremiti za samo 10 minuta.
Osvežavajuća salata od nara, narandže i paradajza
Potrebno vam je:
- 200gr. spanaća
- 200gr. rukole
- 200gr. zelene salate
- 1 šolja nara
- 1 šolja krutona
- 1 isečena pomorandža
- 50gr. sušenog paradajza, isečenog
- Seme susama
Za preliv
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 2 kašike soka od pomorandže
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 30 ml meda
- So i biber
Stavite spanać, rukolu i zelenu salatu u veliku posudu i izmešajte. Dodajte nar, narandžu, sušeni paradajz, krutone i seme susama. Zatim pripremite preliv i prelijte salatu.
Kalorije: 290
Cool letnja salata sa voćem i kozjim sirom
Potrebno vam je:
Za preliv:
- 1 kašika senfa
- 1 kašika meda
- so
- biber
- 50 ml. balzamiko sirćeta
- 100 ml suncokretovog ulja
Za salatu
- 1 tikvica
- 1/2 krastavca
- 1 šargarepa
- 1 nektarina
- 150 gr. miks salata
- 100 gr. kozji sir
- 100 gr. jagoda
U činiji pomešajte sastojke za preliv i mešajte ručnim blenderom. Zatim tikvice, krastavac i šargarepu isecite na tanke listiće i stavite ih u posudu sa hladnom vodom i ledom. Ostavite ih u frižideru 2 sata, da postanu hrskaviji. Procedite povrće, iseckajte nektarinu i dodajte u tiganj. Prelijte prelivom i pomešajte sve sastojke. Na kraju dodajte sir, jagode i uživajte u obroku.
Kalorije: 287
Ukusna pileća salata sa BBQ sosom
Potrebno vam je:
- celer
- 100 ml. sirćeta
- 40 gr. šećera
- 200 gr. pilećih prsa
- 60 ml. maslinovog ulja
- 1 kašika BBQ sosa
- 300 gr. iceberg salate
- 100 gr. kozjeg sira
- so
- biber
- peršun, sitno iseckan
- 6 čeri paradajza
Za mešavinu začina
- 1 kašika paprike, dimljena
- Beli luk u prahu
- 1/4 kašike kurkume
- 1/4 kašike cimeta
- 1 prstohvat karanfilića
- 1/4 kašike muskatnog oraščića
Isecite celer na tanke kriške i stavite u posudu. U posudu za kuvanje dodajte sirće zajedno sa šećerom i pustite da ključa 5 minuta dok se šećer ne otopi. Mešajte i sipajte svoju tečnu mešavinu u posudu sa celerom. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider. Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite sve svoje začine u posudu. Isecite piletinu i namažite je mešavinom začina sa obe strane. Stavite je na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni 15 minuta. Isecite meso na komade, i dodajte ga u veliku posudu. Stavite sve ostale sastojke i slomite kozji sir rukama. Promešajte i poslužite.
Kalorije: 292