Vreme je da uživate u svojoj testenini bez krivice!
Leto je pred vratima i većina vas želi da posveti više pažnje svojoj ishrani. Da li je tako nešto moguće? Sa apsolutnom sigurnošću vam odgovaramo da jeste! Dakle, vreme je da otkrijete recepte za ukusne testenine sa manje od 350 kalorija, tako da možete uživati u svojoj omiljenoj hrani bez ikakve krivice.
Lagana karbonara za ljubitelje italijanske kuhinje
Potrebno vam je:
- 1 iseckani beli luk
- 1 iseckani crni luk
- 150 gr. pečuraka
- 4 kriške ćureće slanine isečene na komade ili ćuretina
- 400 ml. pileće supe
- 30 gr. krem sira
- 35 gr. kačkavalja
- 1 kašika rendanog parmezana
- 250 gr. integralne testenine
Priprema:
Sipajte malo vode u šerpu. Kad se zagreje, dodajte beli i crni luk. Kuvajte 2 minuta. Dodajte pečurke i slaninu i kuvajte još 3 minuta. Dok se pečurke i slanina kuvaju, stavite vodu u drugi lonac. Kad proključa, dodajte svoju testeninu. Dodajte pileću čorbu u lonac sa slaninom i pečurkama. Odmah zatim dodajte krem sir. Nastavite da mešate dok se sir ne rastopi. Dodajte kačkavalj i parmezan i nastavite da mešate. Po potrebi dodajte biber i so, jer su sir i slanina slani. Kuvanim špagetama dodajte mešavinu sa pečurkama i dobro promešajte.
Kalorije: 320
Ukusna testenina sa spanaćem u rerni
Potrebno vam je:
- Integralna testenina
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 4 šolje spanaća
- 3 šolje iseckanog paradajza
- 1 kašika origana
- So
- Sir sa niskim sadržajem masti
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Skuvajte testeninu u šerpi i ostavite sa strane. U drugoj šerpi zagrejte još jednu kašiku ulja, dodajte beli luk, spanać i 2 šolje paradajza. Dinstajte dok spanać ne omekša. Pomešajte sa preostalim paradajzom i dodajte so i začinsko bilje. Smesu prelijte preko spanaća. Dodajte testeninu i sir. Podmažite pleh uljem i sipajte smesu. Pecite 15 minuta i dodajte sir preko testenine.
Kalorije: 340
Lazanje sa sirom u rerni
Potrebno vam je:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/3 šolje seckanog luka
- 2 čaše seckanih tikvica
- 2 šolje seckanih svežih pečuraka
- 1 šolja sira sa malo masnoće – ricotta
- 3 kašike rendanog parmezana
- 6 listova lazanja
- biber
- 2 šolje paradajz sosa Ili šolja seckanog svežeg paradajza
Priprema:
U šerpi zagrejte malo maslinovog ulja i dinstajte luk, tikvice i pečurke. U činiji pomešajte sireve i biber. U pleh stavite 3 lista lazanja. Stavite malu količinu sira, a zatim malo sosa. Pokrijte preostalom testeninom i ponovite postupak. Peći na 200 stepeni 30 minuta. Ostavite da se ohladi i isecite na komade.
Kalorije: 250
Špagete sa škampima
Potrevno vam je:
- Integralna testenina
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/3 šolje malih škampi
- šoljica seckanog paradajza
- 2 čena belog luka
- sušeni ruzmarin
- 3 kašike kuvanog graška
- Rendani parmezan
Priprema:
Skuvajte testeninu. Zagrejte ulje i dodajte mu škampe, paradajz, beli luk i ruzmarin. Dinstajte 5 minuta uz redovno mešanje. Dodajte grašak i ostavite još 2 minuta. Poslužite špagete i dodajte narendani parmezan.
Kalorije: 340
Vrlo lagana mediteranska testenina sa komadićima piletine
Potrebno vam je:
- 180 g oljuštene artičoke
- 1 kašika maslinovog ulja
- 350 gr pilećeg filea, isečenog na sitne komade
- ¼ šolja pileće čorbe (ili pileća kocka za supu)
- ¼ šolja suvog belog vina
- 1 kašika origana
- Sveža paprika
- špageti
- kocka feta sira
Priprema:
Artičoke kuvajte u šerpi 10 minuta (ako su sveže) i isecite ih na komade. Zagrejte ulje u tiganju i dodajte beli luk i piletinu. Pržite dok ne porumeni. Dodajte malo vode, čorbe, vina, origana i kuvajte 10 minuta. Dodajte masline i papriku. Skuvajte špagete i poslužite sa kockicama fete.
Kalorije: 340
Unsplush