Neobična crno-bela paleta u novoj Valentino kolekciji

Pierpaolo Piccioli odlučio je da nas podseti na značaj kulturnih institucija i održao je novu Valentino reviju u praznoj zgradi Teatro Piccolo u Milanu. U Italiji su i dalje na snazi mere zaštite od korona virusa, što znači da su pozorišta i koncertne sale prazne, a događaji poput ove revije jedna su od retkih prilika da im se udahne život. Istina, glumce i dalje zamenjuju modeli, a kostimografe ekipa ateljea Valentino.

Vernim fanovima Pierpaola Picciolija, koji su naviknuti na njegove svetle, negde čak i suvišne stvari u maniru mladog Saint Laurenta, ova kolekcija će možda čak i predstaviti pravo iznenađenje. Buduća zima Valentino brenda je crno-bela, bez ijednog nagoveštaja uobičajenih boja i cvetnih otisaka. U isto vreme, revija je bila vrlo zabavna - pokazalo se da je takav lakonizam iznenađujuće prikladan i u skladu sa trenutkom, naglašavajući dodatno arhitektonsku tačnost silueta. 

Kad smo već kod arhitekture, iako je kolekcija građena oko teme pozorišta, na ovaj ili onaj način primetni su arhitektonske inspiracije na svim stajlinzima. Ogrtači u formi slova A bili su u obliku šatora (što se može shvatiti kao referenca na putujuća pozorišta), a obrasci na perforiranim džemperima bili su vrlo slični vitražima u gotičkim katedralama. Još jedan ponavljajući obrazac je mreža. Od nje je napravljeno bukvalno sve - od topova i bluza, do čitavih kaputa.

Među odećom, pelerine su definitivno prednjačile. Predstavljajući jedan od omiljenih komada slavnog dizajnera, uvek donose neku vrstu drame - čak i u najjednostavnijim i svakodnevnim verzijama. U novoj interpretaciji, od teških, dugih i pompeznih, pretvorile su se u lagane i skraćene - uparene sa mini suknjama (inače, bilo ih je u izobilju i na reviji), izgledaju daleko manje teatralno, ali ipak vrlo impresivno. U kombinaciji sa velikim belim kragnama i crno-belim otiskom u obliku dijamanta, takođe izazivaju asocijacije na Harlekina, jednog od glavnih likova u italijanskoj commedia dell'arte.

Dakle, ispostavlja se da je jednostavnost nove Valentino kolekcije vrlo obmanjujuća - ona je u stvari protkana stotinama referenci, koje se mogu „pročitati“ tek nakon detaljnijeg razmatranja.

harpersbazaar.ru

Pročitaj još