Modne tendencije - kralj seksepila

Od prašuma Južne Amerike, tamnica londonskih fetišista, pa do glamuroznog crvenog tepiha, lateks je prošao dug razvojni put, popločan požudom...

Od kako se pojavio kao deo modnog vokabulara, lateks je izazvao burne reakcije. Priča o lateksu je storija o subverzivnosti i kontroverzi jednog materijala koji je za većinu sinonim za perverzne aspekte seksa. Međutim, lateks je lagano iz seks-tamnica klubova u Londonu i Berlinu našao put ne samo do revija najvećih modnih brendova, nego i  do crvenog tepiha na kom se recimo Lady Gaga predstavila i poklonila engleskoj kraljici Elizabeth II (u crvenoj haljini od lateksa), dok je Rachel Weisz izazvala pozitivne reakcije nosivši kreaciju visoke mode kuće Givenchy na dodeli Oskara prošle godine. Gornji deo haljine napravljen je od crvenog lateksa, identične nijanse koju je petnaest godina pre toga ponela Britney Spears u spotu za pesmu Oops, I Did It Again. Iako teško da je kostim od Spears bio inspiracija za Clare Waight Keller, koja je u domen visoke mode inkorporirala čudnovati materijal, nemoguće je opovrgnuti lateks kao sastavni deo odevanja i popularne kulture.

Lateks je jednostavno nemoguće ne primetiti i definisati kao seksi, edgy ili nevaljao. Visoki sjaj lateksa jednostavno ima sposobnost da svaku osobu koja ga nosi učini da izgleda kao superheroj ili negativac. I u tome je njegova draž i razlog zašto je toliko popularan u podkulturama fetišizma. Želite dokaz? Najočigledniji primer je rola Trinity iz trilogije Matrix, koja u najizazovnijim borbenim scenama nosi komplet od lateksa začinjen kožnim mantilom ili fenomenalne Michelle Pfeiffer koja je ulogu Žene mačke u filmu Povratak Batmana iz 1992. godine provela noseći jedan od najupečatljivijih kostima u istoriji kinematrografije – triko od crnog lateksa sa maskom preko očiju. Kao retko koji materijal, lateks ima tu moć da onoga ko ga nosi makar na neko vreme prenese u svet u kom je on vlasnik apsolutne moći donošenja odluka. Upravo iz tog razloga je jasno zašto je lateks zauzeo tako bitno mesto u kolekcijama nekih od najvećih kreatora.

Iako je nošenje odeće od gume trenutno u zamahu, njeno putovanje iz prašuma Brazila, do tamnica za seksualne igrice, pa sve do crvenog tepiha stvarala se preko dve stotine godina. Iako se nošenje gumene odeće i lateksa smatra po nekim odlikama futurističkim, poreklo ove supstance je u stvari arhaično i drevno. Lateks je u stvari supstanca koja se javlja prilikom oštećivanja kore nekog od 20.000 vrsta stabala drveća u prašumama Južne Amerike. Narodi Mezoamerike ovu čudnovatu supstancu koristili su pre više od tri hiljade godina, a neki od njih čak su po njoj dobili ime (Olmec je astečka reč koja znači gumeni ljudi). Južna Amerika je bila epicentar proizvodnje gume sve do 1876. godine kada je Britanac Henry Wickham prokrijumčario 70.000 stabala drveta iz Južne Amerike u Englesku i nakon toga u bivše kolonije Indije, Malezije i Šri Lanke koje i dan-danas proizvode gumu.

Ceo članak možete pročitati u novembarskom izdanju magazina Harper’s BAZAAR Srbija.

Priredio: Marko Mrkaja

Fotografije: PROFIMEDIA

Pročitajte još