10 revija koje su obeležile Nedelju mode u Parizu

Oh la la!

Nedelja mode u Parizu svake godine je spektakl koji okuplja ljubitelje mode, dizajnere i influensere iz celog sveta. Ova sezona nije bila izuzetak, sa brojnim revijama koje su ostavile snažan utisak i postavile nove trendove. Od luksuznih brendova do inovativnih mladih talenata, svaka revija je donela jedinstven pogled na stil i estetiku.

U ovom pregledu predstavljamo deset revija koje su obeležile ovu nedelju, ističući njihove ključne teme, kreativne koncepte i vizuelne spektakle koji su oduševili publiku. Od slavlja ženstvenosti i povratka boho stila do futurističkih vizija i avanturističkih krojeva, svaka od ovih revija prikazuje raznolikost i bogatstvo modne umetnosti u srcu Pariza.

Chloé

Kreativna direktorka Chloé, Chemena Kamali, je u samo jednoj sezoni promenila percepciju stila. Njena nova boho estetika, koja uključuje povratak hobo torbi i platformi iz 70-ih, privukla je veliku pažnju na reviji u Parizu. Kamali je predstavila kolekciju za leto 2025. pod nazivom “Freedom Collection”, koja je obuhvatala nežne čipkaste komade, haljine sa slojevima, balon suknje i babydoll modele. U svojim beleškama, naglasila je da želi da tkanine i boje izgledaju izbledelo, kao da su bile na letovanju. U kolekciji su se našli dobro krojeni kaputi u pastelnim tonovima, pantalone u stilu 70-ih. Neki neočekivani detalji uključivali su kupaći sa flamingom, veliki zlatni pojas u obliku školjke i maštovite gaće, što sugeriše nove modne trendove.

Schiaparelli 

Revija Schiaparelli za proleće/leto 2025. godine, pod nazivom “Future Vintage”, bila je fascinantna proslava ženskog tela i obuhvatila je stilove koji su odgovarali svim generacijama, od mladih milenijalaca do Gen X-era i beba boomer-a. Kreacije su naglašavale strukove ispod korseta, što je dodalo neodoljiv seksipil svakom izgledu. Upečatljivi komadi uključivali su belu lanenu haljinu sa crnim kariranim printom i širokim okovratnikom, toniranim korsetom sa vezanjem na leđima, kao i bodi od belog žerseja uparen s drapiranim suknjama. Haljine su bile oblikovane tako da se skupljaju u sredini, sa metalnim detaljima. Dodaci su bili zapanjujući, s pojasevima, torbama i štiklama koje su imale neobične detalje, poput kristalnih ukrasa, uz prepoznatljive anatomske i trompe l’œil elemente. U beleškama, Daniel Roseberry je istakao da, iako svet može delovati haotično, atmosfera na reviji slavi kako moda može izgledati i kako može da vas oseća.

Dior

Revija Marie Grazie Chiuri za Christian Dior proleće 2025. bila je posvećena ženskoj snazi, inspirisana amazonkama. Na reviji u Parizu, modeli su nosili moto-jakne, sandale ukrašene čipkom i pantalone inspirisane sportom, dok je umetnik Sagg Napoli bacao strele niz pistu, stvarajući spektakl. Lepota je takođe igrala važnu ulogu, sa elastičnim trakama za kosu i sportskim crnim ajlajnerom, dok je šminka imitirala prirodnu boju lica nakon vežbanja. Peter Philips, kreativni direktor, istakao je da su modeli prikazani u “après-sport” izgledu, koristeći Dior Forever Matte Foundation za ujednačavanje tena. Umesto klasične ružičaste šminke na obrazima, koristili su tehniku koja imitira prirodni crvenilo nakon fizičke aktivnosti, naglašavajući tako snažnu i aktivnu ženu.

Victoria Beckham

Revija Victorije Beckham održana je u vrtovima Château de Bagatelle u Parizu, sa fokusom na odnos između kože i odeće. Beckham je predstavila kolekciju koja se odlikuje polu-prozirnim materijalima, uključujući bluze i haljine izrađene od smole, čija izrada traje sedam dana. Videli smo i visoko izrezane bodije i ultra nisko strukirane pantalone sa prorezima, kao i klasične bodycon haljine koje naglašavaju obline. Kolekcija je inspirisana umetničkim delima Jean-Michel Basquiata, dok je Victoria takođe predstavila i svoj novi parfem “21:50 Rêverie”. Iako je sama nosila crni smoking, pokazala je da senzualnost ne zavisi samo od otkrivanja kože.

Rick Owens

Rick Owens je jedan od onih dizajnera kod kojih je posmatranje publike pre revije jednako zanimljivo kao i ono što se prikazuje u dvorištu Palais de Tokyo: maske pčelara, teška crna šminka i visoke čizme sa plastičnim potpeticama. Ove sezone, Owens je pozvao studente modnih škola iz Pariza da hodaju na reviji inspirisanoj Holivudom, transformišući ih u sci-fi boginje, što dodatno naglašava taj intiman osećaj zajednice koji se zaista oseća u Parizu (što su veće revije, to su više transakcijski nastupi).

Hermès

Revija Hermès pod vođstvom dizajnerke Nadège Vanhée fokusirala se na zanatstvo i ručnu izradu, ističući veštine poput slikanja i pripreme sirovih materijala. Kolekcija u nijansama camel i kestenjaste boje naglašavala je spoj korisnosti i senzualnosti, s prozirnim mrežastim suknjama koje su otkrivale noge i oblikovale butine. Prepoznatljivi šalovi brenda pretvoreni su u košulja-haljine i maxi haljine, koje su se savršeno slagale sa čizmama do kolena. Uz to, modeli su nosili i luksuzne torbe, uključujući Birkin i torbu Plume, stvarajući izgled koji je bio istovremeno aspirativan i praktičan.

Dries Van Noten 

Dries Van Noten je najavio svoje povlačenje u martu 2024. godine, ali je pre toga ostavio bogatu arhivu kao inspiraciju za buduće dizajnere. Na ovoj reviji u Antwerpenu, modeli su nosili komade u prepoznatljivim bojama poput maslinasto zelene, fuksije i narandžaste, uz bogate brokade i naborane svile. Kolekcija je uključivala slip haljine i topove sa romantičnim detaljima, dok su pantalone bile duge i opuštene, uz jakne koje su se lako mogle nositi tokom dana ili u večernjim izlascima. Ova revija je slavila svakodnevnu eleganciju, podsećajući nas na Van Notenovu filozofiju dodavanja ceremonijalnog šarma svakodnevnim kombinacijama.

Valentino

Alessandro Michele je na reviji Valentino u Parizu prvi put predstavio svoju kolekciju kao novi kreativni direktor, a okupljeni obožavaoci maksimalizma i eklektičnosti, uključujući Florence Welch, Harryja Stylesa i Eltona Johna, sa nestrpljenjem su čekali ovaj trenutak. Revija pod nazivom “Pavillon des Folies” održana je u salonskoj atmosferi, sa ambijentalnim osvetljenjem i zvucima koji su podsećali na razbijeno staklo. Michele je u svojim beleškama naglasio da lepota može biti “lečenje za patnju koja proističe iz prolaznosti naše sudbine” i postavio pitanje o svrsi lepote. Kolekcija je obuhvatila različite interpretacije ovog pojma, inspirisane Valentino arhivama, uključujući cvetne uzorke, tufne, i bogate volane. Modni periodi su se mešali, od torbi iz 60-ih do haljina iz 30-ih, uz savršeno usklađene dodatke poput širokih šešira, čipkastih čarapa i Art Deco naušnica. Tokom revije svirala je pesma na više jezika koja naglašava važnost pronalaženja radosti, podsećajući nas na uživanje u oblačenju.

Loewe

Revija Loewe održana je u prostoru sa svim belim zidovima, gde je u središtu stajala skulptura britanske umetnice Tracy Emin – ptica koja se “zakačila u trenutku pauze”. Ova simbolika postavila je pitanje o budućnosti dizajnera Jonathana Andersona, koji je možda spreman za novi korak nakon deset godina u Loewe-u. U prvom redu su sedeli poznati gosti poput Ayo Edebiri, Taylor Russell i Grete Lee, što je dodatno naglasilo Andersonovu sposobnost da privuče zvezde i učini Loewe prepoznatljivim brendom. Atmosfera revije bila je prožeta emocijama, dok su modeli nosili lepršave haljine sa cvetnim dezenima i neobičnim naočarima za sunce, najavljujući uzbudljivu kolekciju koja je obeležila ovo izdanje.

Alexander McQueen

Druga revija Seána McGirra za McQueen počela je sa elegantnim odelom, čiji su reveri bili preklopljeni na grudima, kao da se brane od iznenadne kiše u Londonu ili – kritika. Nakon skeptičnih reakcija na njegov debi, McGirr je izabrao École des Beaux-Arts u Parizu kao mesto za ovu reviju, što je obezbedilo bolju atmosferu. Kolekcija je bila koherentnija i komercijalno održivija od prve, sa inspiracijom iz skica Lee McQueena. McGirr je interpretirao njegov prepoznatljiv S-oblik, a igrao je i sa ikoničnim “bumster” krojem. Uključio je i vojne komade, kao što su skraćeni kaput i mini kilt. Ove sezone, poseban naglasak stavljen je na večernju odeću, što će se pokazati korisnim s obzirom na važnost poznatih ličnosti u promociji brenda.

foto: Profimedia

Najnovije