Harper's Bazaar Srbija

20 najbolje obučenih ikada: Fashion muškaraci na crvenom tepihu Met Gale

20 puta kada su nam poznati muškarci svojim red carpet outfitima oduzeli dah!

Crveni tepih Met Gale mesto je na kojem se slavne ličnosti ohrabruju da iskažu svoju kreativnu stranu i najluđe kreacije. Sve dok poštuju posebnu temu godine, sva modna pravila su slobodni da prekriše. Ali to nije oduvek bio slučaj. Ranijih godina, ovaj bal je više bio tradicionalna večernja svečanost, gde su se muškarci pridržavali konvencionalnog kodeksa oblačenja, uglavnom opredeljujući se za klasično odelo ili smoking.

Iako su bili u manjini, prvih godina po održavanju Met Gale bilo je pravih modnih buntovnika. Alan Cumming se još 2001. godine popeo stepenicama muzeja u crvenom kiltu (tema te godine bila je „Jacqueline Kennedy: The White House Years“, ne pokazujući stvarnu vezu sa njegovim smelim outfitom). Potom, 2006. godine, pokojni dizajner Alexander McQueen takođe se pojavio na crvenom tepihu u kiltu koji je  nagovestio njegove škotske korene (a koji je upario sa svojom “plus jedan osobom”, Sarah Jessica Parker). Ko je mogao da zaboravi Marc Jacobsa, koji je 2012. nosio haljinu od čipke brenda Comme des Garcons preko bokserica? „Jednostavno nisam želeo da nosim smoking i da mi bude dosadno“, objasnio je tada dizajner svoj look.

Tokom 2010-ih, nakon naleta eksperimentalnih stajlinga na muškim modnim revijama, poznate ličnosti Met bala, počeli su da prihvataju slobodniji duh odevanja. Kao što je Jacobs rekao „dosadno“ više nije bilo prihvatljivo. Pa je tako Jaden Smith potpuno fascinirao, kada je kao modni dodatak svom outfitu poneo dredove u ruci, na crvenom tepihu 2017. Drugi pobednički look-ovi nastali su kao rezultat apsolutne posvećenosti zadatoj temi: robotski Balmain outfit Kanye Westa na temu tehnologije 2016. godine, anđeoski Versace stajling Chadwick Bosemana na temu „Heavenly bodies“ 2018. godine, Jared Leto koji se pojavio 2019. godine sa protezom sopstvene glave u ruci, koju je dizajnirao Alessandro Michele za Gucci.

Do ovogodišnje odbrojavamo sate i ne možemo da dočekamo 1. maj kada će, najverovatnije, najbolji od njih podići lestvicu modnog pojavljivanja na crvenom tepihu.

U galeriji vam donosimo 20 najbolje obučenih muškaraca u istoriji Met Gale.

Foto: Profimedia

Tekst: T. Mišović

Najnovije