Anna Delvey: Nova ikona njujorške modne scene?

Od zatvora do modne piste

Anna Delvey, poznata i kao Anna Sorokin, ponovo se našla u centru pažnje, ali ovog puta u svetu mode. Nekada prevarantkinja koja je prevarila njujoršku elitu, sada se okrenula modi s namerom da osvoji ovu industriju. Dve godine nakon što je puštena u kućni pritvor, Anna se pojavila na Njujorškoj nedelji mode, noseći uređaj za lociranje kao deo svog stajlinga, čime je još jednom izazvala pažnju.

Ovo nije prvi put da se Anna pojavljuje na modnim događajima. Još 2023. godine, udružila se sa PR stručnjakom Kelly Cutrone i zajedno su osnovale pop-up PR agenciju „Outlaw“. Ovaj potez je odmah privukao pažnju javnosti i medija, a pokazalo se da njihova saradnja nije bila jednokratna avantura. Cutrone je opisala Anninu sposobnost da stvori “genijalne performanse” i prepoznala je njen marketinški talenat.

Anna Sorokin

Nakon objave o njenom učešću u “Dancing with the Stars”, koje je izazvalo burne reakcije u široj javnosti , Anna Delvey ponovo je pokazala kako zna da iskoristi svoju medijsku pažnju na neobičan način. Niko nije uspeo da monetizuje loš nemački akcenat i poremećaj ličnosti kao Anna Delvey. Ova prevarantkinja, koja je 2019. godine osuđena zbog pretvaranja da je nemačka naslednica i obmanjivanja članova njujorške umetničke scene, pretvorila je svoju karijeru kao kriminalka u popularnu Netflix seriju, podcast i rastuću umetničku karijeru, uprkos očiglednom nedostatku talenta.

Nakon zatvorske kazne, 2022. godine stavljena je u kućni pritvor, što je nije sprečilo da pronađe načine da ostane u centru pažnje. Uprkos tome što je okružena skandalima, Anna Delvey očigledno ima talenat da izazove interesovanje u modnom svetu.

Na nedelji mode u Njujorku, Delvey i Cutrone su suorganizovale tri modne revije u Čelsiju. Ovo je bio njen najveći događaj do sada, privukavši poznate ličnosti i modne insajdere, uključujući i njenog partnera iz “Dancing With the Stars”, Ezru Sosu, koji je nosio ukrašeni ankle monitor u znak solidarnosti.

Prva od tri revije je bila Private Policy, rodno neutralnu marku koja je ponovo oživela modu iz 2000-ih godina. Delvey je nosila jednobojnu zelenu kombinaciju koja se sastojala od suknje do članaka i prozirne košulje sa kragnom. Iako je priznala da je kaput prelep, istakla je da je bilo previše vruće za nošenje tokom rada. „Morsko-zelena boja se dobro uklapa sa mojom bojom kose,“ rekla je sa osmehom. „Moram početi da nosim više boje — stalno sam u crnoj, a ovo je zaista prelepo.“

Anna Sorokin

Za drugi nastup, Outlaw je predstavio Untitled&Co, brend koji je na pisti prikazao provokativne i seksi komade. Delvey je za ovaj show nosila sako, belu mini suknju sa naborima i štampani korset, koji je bio ukrašen roze nagradnom trakom. „Osećala sam se kao Paris Hilton,“ rekla je. „To je bila velika promena za mene, ali je bilo zabavno.“

Njujorška nedelja mode završena je sa njenim velikim trenutkom — nastupom u SHAO reviji, koja je bila jedan od najvećih događaja njenog dolaska nakon što je nedavno dobila dozvolu za rad van kuće. Delvey je nosila dugu crnu suknju sa pažljivo krojenim crnim sakoom sa statement reverima. Ova kombinacija bila je delo dizajnera Shao Yang-a, sa kojim je Delvey već nekoliko puta sarađivala i sa kojim je čak ko-dizajnirala neka od odela.

Anana Delvey hoda SHAO reviju

Kritičari i insajderi mode ostaju podeljeni u vezi sa njenim planovima za budućnost u industriji. Neki smatraju da je njen uticaj prolazan, dok drugi vide potencijal u njenom nekonvencionalnom pristupu. Delvey je izjavila da radi na sopstvenom modnom biznisu, ali da ne želi da otkriva detalje dok sve ne bude finalizovano. “Mogla sam da prihvatim ponude za razne televizijske emisije, ali to jednostavno nije nešto za šta imam temperament,” rekla je Delvey. “Moda je moj prioritet, i to dolazi prirodno.”

Kelly Cutrone vidi veliki potencijal u saradnji sa Delvey i veruje da mogu da otvore vrata mladim i nezavisnim dizajnerima. “Ko će pomoći ovim mladim dizajnerima? Kako ćemo im omogućiti da napreduju i da se istaknu?” pita se Cutrone.

anna delvey nyfw

Bez obzira na to da li je smatrate kriminalncem ili marketinškim stručnjakom, Anna Delvey razume kako odeća može biti alat za manipulaciju. Iako su mnogi skeptični prema njenim namerama, ona je rešena da osvoji modni svet, koristeći svoju prošlost kao osnovu za buduće poduhvate.

S obzirom na njen jedinstven put, nije iznenađujuće što je Anna Delvey uspela da privuče pažnju modne industrije, makar na kratko. Kako će se njena priča razvijati u svetu mode, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – Anna Delvey se neće tako lako povući iz javnosti.

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije