Harper's Bazaar Srbija

Balenciaga i Alexander McQueen prestaju da koriste krzno u svojim kolekcijama

Dve modne kuće odlučile su da slede različite taktike.

Dve kuće sa dugom istorijom u svetu mode i sa velikim uticajem u modnoj industriji, Balenciaga i Alexander McQueen najavili su da prestaju da koriste krzno u svojim kolekcijama. Iako je Balenciaga ukinuo upotrebu krzna otkako je Demna Gvasalia preuzeo funkciju umetničkog direktora, ovo je prvi put da je njihova politika javno objavljena.

Dve modne kuće koje pripadaju porodici multinacionalne kompanije Kering odlučile su da slede različite taktike i na svoj način doprinesu borbi za zaštitu životinja.

Gucci je takođe na spisku modnih kuća koje u svojim kolekcijama ne koriste pravo krzno od 2018. godine.

Prema Business of Fashion, Saint Laurent i Brioni, koji takođe pripadaju kompaniji Kering, jedini su brendovi koji još uvek koriste pravo krzno za svoje kreacije.

Chanel, Prada i Versace su među modnim kućama koje su odlučile da podrže borbu za zaštitu životinja. Nedavno su britanski modni dizajneri poput Stella McCartney, Vivienne Westwood i Erden Moralioglu poslali pismo Borisu Johnsonu tražeći zabranu prodaje krzna u Velikoj Britaniji.

Prodaja krzna je poslednjih godina naglo pala, a potražnja za alternativama porasla je za 258% u SAD-u i Velikoj Britaniji u 2018. godini. Međutim, krzno je možda tek početak jer mnoge kompanije sada preispituju svoj odnos sa tradicionalnom kožom.

foto:harpersbazaar.gr

Najnovije