Kraj jedne ere: Hedi Slimane napušta Celine

Kreativni direktor koji je promenio lice Celine-a završava svoje sedmogodišnje putovanje.

hedi slimane napušta celine

Hedi Slimane zvanično je napustio Celine nakon sedam godina na čelu ovog prestižnog modnog brenda, što predstavlja veliki preokret u svetu mode. Ovaj čuveni dizajner preuzeo je kreativu Celine 2017. godine, nakon Phoebe Philo, koja je bila zaslužna za prepoznatljivu, sofisticiranu i ženstvenu estetiku brenda. Slimane je ubrzo promenio kurs i Celine usmerio ka svojoj prepoznatljivoj, subverzivnoj i provokativnoj viziji mode, koja je u prvi plan stavila mladalački bunt i grunge estetiku.

Pod njegovim kreativnim vođstvom, izbačene su lepršave svilene košulje i elegantne pantalone po kojima je Celine bio prepoznatljiv, a u igru su ušli kožni moto jakni, uske farmerke i skinny siluete, koje su karakterisale njegove ranije kolekcije u Saint Laurentu i Dior Homme. Slimane je svojom estetikom redefinisao brend i doveo ga bliže mladim generacijama, posebno onima koji su odrasli u eri društvenih mreža poput TikToka, na kojima su njegovi stilovi brzo postali viralni. U poslednjim kolekcijama, Slimane je akcenat stavio na predimenzionisane dukseve, široke pantalone i skate patike, čime je privukao pažnju generacije Z.

Osim što je uneo drastične promene u samom modnom dizajnu, Slimane je i fizički transformisao Celine. Njegova odluka da preuredi sve butike širom sveta, uklanjajući prepoznatljivi akcenat na slovu “e” u imenu brenda, izazvala je buru reakcija. Ipak, uprkos kontroverzama, Slimane je uspeo da brendu donese ogroman komercijalni uspeh, što je potvrđeno i u zvaničnoj izjavi brenda koja ističe izuzetan rast Celine pod njegovim vođstvom.

„Pod njegovim kreativnim i umetničkim vođstvom, Celine je doživeo izuzetan rast i pozicionirao se kao kultna francuska kuća visoke mode“, stoji u zvaničnom saopštenju. „Izvanredno putovanje koje smo zajedno prošli tokom proteklih sedam godina stvorilo je čvrste temelje za budućnost Celine-a.“

Iako se već mesecima šuškalo da će Slimane napustiti brend, modna industrija sada spekuliše o njegovom narednom potezu. Među najčešće pominjanim imenima za budućeg kreativnog direktora kuće Chanel, Slimane se ističe kao jedan od favorita. Karl Lagerfeld, legendarni bivši kreativni direktor Chanel-a, otvoreno je obožavao Slimanea, pa čak i promenio svoj životni stil kako bi mogao nositi njegove uske krojeve. Glasine o Slimaneovom dolasku u Chanel prisutne su još od Lagerfeldovog života, a sada, nakon odlaska Virginie Viard, te spekulacije dobijaju novi zamah.

U modnoj industriji trenutno vlada veliki preokret, sa mnogim dizajnerima koji preuzimaju nove uloge, a ostaje da se vidi gde će Slimane nastaviti svoju karijeru. Da li će preuzeti Chanel, ili nas očekuje nešto sasvim drugačije, ostaje neizvesno. U svakom slučaju, njegov odlazak iz Celine-a ostavlja veliki trag, a svi sa nestrpljenjem iščekuju njegov sledeći korak.

Foto: Profimedia

Najnovije