Harper's Bazaar Srbija

Lee x H&M sarađuju na sledećoj generaciji održivijeg denima

H&M sa uzbuđenjem najavljuje saradnju sa legendarnim američkim brendom Lee na projektu sledeće generacije džinsa koji će biti od još održivijih materijala. To je holistička kolaboracija sa pomakom na svim nivoima, od dizajna i produkcije, preko prvog H&M-ovog džinsa napravljenog od 100% recikliranog pamuka, do etikete napravljene od plute i specijalnog papira. Takođe, H&M je po prvi put podelio Life Cycle Assessment (LCA) podatke na hm.com ukazujući na uticaj svakog komada garderobe napravljenog od denima na vodu, CO2 i energiju, od sirovog materijala do proizvoda za krajnju upotrebu.

Kolekcija Lee x H&M biće dostupna od 28. januara u H&M prodavnicama u Knez Mihailovoj u Beogradu i u Nišu. 

“Bilo nam je zadovoljstvo što radimo sa Lee-jem i što smo zajedno pokrenuli promene ka održivijim i cirkularnijim odevnim predmetima od denima. Pazili smo na svaki detalj i izazivali jedni druge u pozitivnom smislu. Bilo je neverovatno raditi sa legendarnim dizajnom, po kome je Lee čuven, kome smo dali dozu naše estetike, za sve ljubitelje H&M denima širom sveta”, rekao je Džon Loman, dizajner u H&M-u.

“Lee je ponosan što sarađuje sa H&M-om kako bi zajednički nastavili da pravimo bolji denim. Naš brend osnovan je pre više od 130 godina sa idejom o inovaciji, a danas smo srećni što se pridružujemo H&M-u na putu unapređenja denima za održiviju budućnost”, izjavio je Kris Voldek iz kompanije Lee®.

Lee x H&M je ambiciozna kolaboracija kojoj je održivost najvažnija. Oba brenda prihvatila su holistički pristup, nadgledajući svaku fazu u proizvodnji. Materijal je najznačajniji, poput H&M-ovog prvog 100% recikliranog džinsa napravljenog od 80% post-industrijskog i 20% post-konzumentskog otpada. Tu je i denim koji je napravljen bez pamuka, od obnovljivih veštačkih vlakana, od boja koje štede vodu i tehnike ispiranja denima koja štedi vodu i potrošnju hemikalija i energije.

Najnovije