Mini torbe kao glavna okupacija

Čini se da smo uvek u potrazi za sledećom perfektnom torbom. S tim u vezi pojavila se nova torba koja s razlogom privlači pažnju. Najnoviji dizajner na našem radaru ne stiže iz glavnih modnih prestonica poput Njujorka ili Pariza. Umesto toga, mali brend koji vodi žena iz Džakarte potpuno je zaludeo mnoge.

Možda ste videli raznobojne mini torbe, Alfeia Valrina, na sceni uličnog stila na Nedelji mode ili dok pratite Instagram. Ali osim stvaranja nove mikro torbice u koju ne može da stane ništa, dizajnerka je izgradila nešto mnogo veće: održivi modni brend koji podržava zahtevan rad, kao i lokalne zanatlije u svojoj rodnoj zemlji, Indoneziji.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ALFEYA VALRINA (@alfeyavalrina) onDec 26, 2018 at 6:24pm PST

Valrina je studirala modni dizajn u Njujorku, ali kada je došlo vreme da pokrene sopstveni brend, mlada dizajnerka nije se odlučila za tradicionalnu rutu do Njujorka ili Italije, umesto toga se vratila u rodnu Indoneziju da napravi nešto što bi moglo da podrži njenu matičnu zemlju.

U vreme kada se modni brendovi širom sveta trude da postignu održivost, Valrina je izgradila svoj brend mukotrpnim radom i pre svega etikom. Umesto da uvozi kožu iz Evrope, brend koristi samo lokalno proizvedene materijale od kožara širom Indonezije. Valrina zapošljava lokalne zanatlije da bi stvorila radna mesta i promovisala poštenu zaradu - posebno je važna praksa u Indoneziji, gde mnogi veliki modni brendovi iskorišćavaju fabričke radnike sa izuzetno niskim platama i opasnim radnim uslovima.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ALFEYA VALRINA (@alfeyavalrina) onJun 4, 2019 at 9:13am PDT

Zanatlije koriste minimalnu mehanizaciju, što štedi potrošnju energije i smanjuje karbonski otisak marke. Torbe se proizvode na zahtev kako bi se izbeglo prekomerno skladištenje i višak proizvoda, a ostaci se preklapaju u nove dodatke kako bi se eliminisao otpad.

Mini torba Joe Joe, dostupna u razigranim teksturama, postala je trenutni favorit među modnim svetom. Cene se kreću od 98 do 350 dolara, što ovu torbu čini pristupačnom, te kada je kupite za nju ne morate da osećate krivicu – što je retkost u današnjem brzom svetu ispunjenom modom.

 S.B.

Photo: Harpersbazaar.us

Pročitajte još

Pročitaj još