Modna vest dana: Stefano Pilati dizajnira uniseks kolekciju za Zaru

Ko će sada dočekati oktobar?

Stefano Pilati zara

Zara je angažovala dizajnera Stefana Pilatija da prenese svoj veoma cenjeni lični stil u jesenju capsula kolekciju brenda. Očekuje se da će oko 50 stilova za muškarce i 30 za žene, kao i obuća i torbe, biti u prodaji početkom oktobra, uz podršku kampanje koju je snimio Steven Meisel.

Bivši kreativni direktor brendova Yves Saint Laurent u Parizu i Ermenegildo Zegna u Milanu, Stefano je poslednjih godina radio na Random Identities, liniji muške odeće bez rodnih ograničenja koju je ponovo pokrenuo prošle godine, a proizvodnja i distribucija su povereni Dover Street Market Paris.

Italijanski dizajner je takođe postao modna ikona mladim generacijama zahvaljujući svojoj neponovljivoj, nenametljivoj eleganciji. Visoki, bradati dizajner nedavno je bio na naslovnim stranama nekoliko časopisa, uključujući Ten i japanski magazin Grind, a šuška se da će se krasiti i naslovnu stranu magazina At Large

Pilati je privukao pažnju modnih insajdera i kao model za Giorgio Armani, dok ga je prošle godine Pharrell Williams angažovao da hoda pistom za muzičarevu prvu kolekciju muške mode Louis Vuitton.

Stefano je i stalni gost prvog reda na Dior muškim revijama, zahvaljujući prijateljstvu sa Kim Jonesom, umetničkim direktorom muške mode ove francuske kuće. Jones, koji se povremeno bavi ženskim kolekcijama u Fendiju, prošle godine je angažovao Pilatija za jesenju kolekciju „Friends of Fendi“.

Cenjen zbog svog oštrog modnog instinkta, sočne i prepoznatljive krojačke veštine — plus svoje sposobnosti da dizajnira upečatljive cipele i torbe — Pilati takođe poseduje lični „je ne sais quoi“ šarm, koji je redak u muškoj modi.

On predvodi iznenađujuće kratak spisak dizajnera koji većinom nose odeću sopstevnog dizajna, iako je njegova garderoba ispunjena izabranim komadima od brendova kao što su Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, Rick Owens i Prada.

Za Pilatija se kaže da ima ogroman garderober i da je sklon čuvanju stvari, znajući da stilovi koje možda ne voli danas mogu ponovo postati poželjni sutra. Štaviše, snažno veruje u oblačenje sa poštovanjem prema drugima i samoj modi; u oblačenje koje odgovara prilici i koje mu omogućava da se oseća samopouzdano u tom kontekstu, kao i u razmišljanje o tome šta odeća projektuje svetu i kako može poboljšati raspoloženje.

Prema izvorima, tiho je započeo projekat sa Zarom početkom 2024. godine, inicijalno fokusiran na mušku modu, ali je na kraju proširen i na žensku modu. Primenuo je svoje stroge standarde na izbor tkanina i kroj, i navodno je bio impresioniran onim što španski modni maloprodavac može da proizvede po vrlo pristupačnim cenama.

foto: Profimedia, Instagram

Najnovije