Harper's Bazaar Srbija

Od Marilyn Monroe do Sophie Loren: kako su izgledali najznamenitiji grudnjaci prošlog veka

Pre 106 godina pojavio se prvi grudnjak.

Tada je Amerikanka Mary Phelps Jacob patentirala svoj inovativni izum – grudnjak od dve marame i nekoliko traka. Patent je prodala kompaniji Warner Brothers Corset, a zatim je grudnjak ušao u ormar svake žene.

Praksa pokrivanja i podupiranja dojki datira još iz antičkih vremena. Kožni pojasevi i laneni zavoji na prsima nosili su se u Drevnom Egiptu u 6. veku pre nove ere, a u Drevnoj Grčkoj u 3. veku pre nove ere. A spartanske žene su previjale dojke da bi izgledale poput muškaraca. Prototipi prvih grudnjaka datiraju iz 15. veka: tokom rekonstrukcije srednjovekovnog zamka Lengberg u Austriji, arheolozi su otkrili grudnjak koji je zapanjujuće sličan modernom.

Evropska nošnja moderne ere demonstrirala je korset. Ovaj zavodljivi, ali krajnje neudoban komad odeće koji je stezao grudi i ometao kretanje postao je predmet dvorske mode i ostao je popularan bukvalno do kraja 19. veka, kada je bio najoštrije kritikovan i prepoznat kao štetan. Istovremeno su se pojavili i prvi patenti za grudnjak. S obzirom da je grudnjak samo zahvaljujući Warner Brothers Corset stekao popularnost, Mary Phelps Jacob se smatra njegovim pronalazačem.

Do sredine 20. veka grudnjak je postao ne samo deo ženske garderobe, udoban za svakodnevno nošenje, već i važan moderan detalj koji je naglasio žensku seksualnost. U to vreme je glumica Marilyn Monroe, koja je često pozirala u donjem vešu za novine i časopise, postala seks simbol Holivuda. U stvarnosti, Marilyn Monroe je retko nosila donji veš. Nekoliko njenih grudnjaka prodato je na aukciji u Londonu 2016. godine za 10.000 dolara.

Grudnjak je takođe postao inspiracija za američke filmske stvaraoce. U filmu „Yesterday, Today and Tomorrow“ (1963), glumica Sophia Loren, kao devojka lakih vrlina, Mara, pojavljuje se u donjem vešu i, svlačeći se, igra ispred svog klijenta (Marcello Mastroianni). Ovu čuvenu scenu glumci su ironično ponovili u filmu Haute Couture (1964). Glumica Natalie Wood pojavljuje se na ekranu u donjem vešu.

U komediji „Bob and Carol, Ted and Alice“ Pola Mazurskog o bračnom paru (Natalie Wood i Robert Martin Culp), koji odlučuje da diverzifikuje svoj seksualni život, Natalie  se pojavljuje u čipkastom grudnjaku.

Catherine Deneuve se takođe više puta pojavljivala pred kamerama u donjem vešu. U grudnjaku vidimo glumicu u filmu „Belle de Jou“ (1967). Mlada devojka Severina (Catherine Deneuve) nesrećna je u braku, jer njen brižni suprug ne može zadovoljiti njene mazohističke težnje.

Sada se grudnjak redovno pojavljuje na modnim revijama. Od 1996. godine Victoria’s Secret izdaje „Fantasy Bra“, ukrašen dragim kamenjem. „Anđeli“ brenda su svake godine prikazivali nove proizvode, sve dok kompanija naglo nije promenila rukovodstvo i napustila redovne revije. Grudnjak je postao deo koncertnih kostima mnogih američkih pop zvezda. Jedna od prvih koja je aktivno koristila grudnjake kao deo odeće za performanse bila je Madonna. A danas gotovo nijedan kostim zvezde nove generacije ne može bez sjajnog dizajnerskog grudnjaka, koji je blago prekriven masivnom jaknom.

Najnovije