Sarah Burton je nova kreativna direktorka Givenchy-a

Nakon što je celu svoju karijeru provela u Alexander McQueen-u, dizajnerka prelazi u francusku modnu kuću.

Sarah Burton Givenchy

Sarah Burton zvanično je imenovana za novu kreativnu direktorku Givenchy-a. Brend koji je u vlasništvu LVMH-a odabrao je britansku dizajnerku da predvodi ovu francusku kuću kao njen osmi dizajner.

Pre nego što je prešla u Givenchy, Sarah Burton je imala izuzetnu karijeru u Alexander McQueen-u. Pošto je celu svoju karijeru provela u McQueen-u, sada je predviđena da postane druga žena u ulozi dizajnera visoke mode u Givenchy-ju. Prema WWD-u, Sarah će biti predstavljena ateljeima na Avenue George V ove nedelje i očekuje se da će prikazati svoju prvu kolekciju za Givenchy tokom Nedelje mode u Parizu u martu 2025. godine.

Predsednik odbora Givenchy-a, Sidney Toledano, izjavio je: „Sarah Burton je izuzetna kreativna talentkinja čiji sam rad strastveno pratio dugi niz godina. Veoma mi je drago što se pridružuje Givenchy-ju danas. Njen jedinstven pogled i pristup modi biće neprocenjivi za ovu legendarnu kuću, poznatu po svom pomeranju granica i haute couture. Uveren sam da će njeno kreativno vođstvo doprineti budućem uspehu i međunarodnom položaju kuće.“

Sarah Burton Givenchy

Saraha je u svom saopštenju nakon najave rekla: „Velika je čast pridružiti se prelepoj kući Givenchy, to je dragulj. Veoma sam uzbuđena što ću moći da napišem sledeće poglavlje u priči ove ikonične kuće i da donesem svoju viziju, osećaj i uverenja Givenchy-ju.“ Burton će dizajnirati kolekcije za žene i muškarce za ovu kuću, pri čemu će prva biti kolekcija za žene koja će imati premijeru sledećeg marta. Ona je pratila tragove preminulog Lee Alexandera McQueena i hvaljena je kao jedna od najplodnijih dizajnerki svoje generacije. Svoj poslednji rad za Alexander McQueen prikazala je za sezonu proleće 2024. u oktobru 2023. godine, pre nego što je napustila londonsku kuću Kering.

Kao moćan talenat, prenosi svoje veštine i viziju u Givenchy kako bi nastavila svoju izuzetnu karijeru. U kući Givenchy, ona nasleđuje Matthew-a M. Williams-a. Francuska kuća ima dugu listu uspešnih talenata, uključujući Johna Galliana, koji je bio neposredni naslednik Huberta de Givenchy-ja, kao i Riccarda Tiscia, koji je obavljao funkciju kreativnog direktora 12 godina i bio je najuspešniji dizajner koji je vodio ovu kuću.

foto: Profimedia

Najnovije