Schiapparelli Couture fall 2024

Kolekcija Fenix inspirisana je legendarnom balerinom, Annom Pavlovom.

schiaparelli

Nedelja visoke mode u Parizu započela je revijom Schiaparelli Haute Couture za jesen 2024. godine. Revija je održana u podrumu hotela Solomon de Rothschild, koji je bio pretvoren u crnu kutiju, sa debelim tepihom i samo tri ogromna lustera, pružajući dovoljno fokusa na same toalete. Revija Fenix inspirisana je trenutkom kada je Elsa Schiaparelli odala počast poznatoj balerini, Anni Pavlovoj, koju je smatrala svojom dvojnicom. Anna Pavlova je bila poznata po svojim nastupima u baletu “The Dying Swan,” dok je Elsa, obučena u perje, bila poput feniksa, koji se iznova rađa i neprestano obnavlja svoj lik i delo. Motivi koji su obeležili celu kolekciju su upravo bili perje i krila.

schiaparelli
schiaparelli

Schiaparellijev kreativni direktor Daniel Roseberry objasnio je nakon revije da su modeli odozdo bili osvetljeni malim snopovima svetlosti, kako bi dobili osvetljenje kao na slikama Degasa. Glave mnogih manekenki bile su prekrivene prozirnom tkaninom, dok su njihove oči bile uperene pravo u posetioce.

Haljine su bile većinski korsetirane, uključujući izvanredan model sa grudnjakom sastavljenim od stotinu pokretnih, talasajućih krugova. Jedan od najzapaženijih trenutaka bio je kombinezon u obliku čaure, napravljen od veštačke konjske dlake i šljokica koje su oponašale kožu zebre.

schiaparelli
schiaparelli

“Želeo sam da revija izgleda kao nadrealistički, hipersenzualni balet. Nisam želeo da osećam nostalgiju. Plašio sam se omaža. Zato sam želeo da sve izgleda staro, ali istovremeno mlado i uvrnuto,” zaključio je Roseberry.

Daniel Roseberry je 2019. Godine došao na poziciju kao kreativnog direktora kuće Schiaparelli. Pod Roseberryevim vođstvom, Schiaparelli je doživeo značajan rast i modernizaciju. Njegov pristup spaja Elsin avangardni duh sa savremenim estetskim senzibilitetom. Roseberry je uspešno reinterpretirao klasične elemente Schiaparellijevog dizajna, poput izuzetne upotrebe boja, skulpturalnih silueta i neobičnih materijala, unoseći u njih svežinu i inovaciju.

Njegove kolekcije redovno privlače pažnju modnih kritičara i javnosti, a Schiaparelli je postao favorit među poznatim ličnostima na crvenom tepihu. Revije Daniela Roseberrya su postale događaji za sebe, sa spektakularnim scenografijama i teatralnim prezentacijama koje odražavaju njegovu viziju nadrealističke i emocionalno bogate mode. Pod njegovim vođstvom, Schiaparelli je ne samo oživeo svoje slavne korene, već je i zauzeo čvrstu poziciju kao jedan od najuzbudljivijih brendova u savremenoj visokoj modi.

Pogledajte u galeriji kako su izgledali poznati na crvenom tepihu Schiaparelli Haute Couture reviji.

Foto: Schiaparelli, Profimedia

Najnovije