Harper's Bazaar Srbija

Ko će ovog puta biti najstilizovanija zvezda večeri? Šta sve znamo o Met Gali 2021.

Od Rihannine vanvremenske Guo Pei haljine u 2015. godini, pa sve do nepopularne Mugler haljine za koju se odlučila Kim Kardashian 2019. godine, Met Gala nam je pružila neke od najlegendarnijih stajlinga u istoriji mode. Zbog pandemije korona virusa, Met Gala 2020 bila je otkazana, a njeno odsustvo je itetakako bilo primećeno. Crveni tepih ispred Metropolitan muzeja u Njujorku zamenio je hashtag #MetGalaChallenge koji je dokazao da neke stvari prosto, ne mogu da se digitalizuju. 

Godinu dana je prošlo, a Vogue US je najavio da će se Met Gala 2021 održati iz dva dela – prvo 13. septembra ove godine, pa zatim prvog ponedeljka u maju sledeće. Na pitanje zašto ovogodišnja svečanost neće biti zakazana za prvi ponedeljak, javnost je dobila odgovor – “Čak ni Anna Wintour ne može da promeni državni praznik”. 

Koja će biti tema na Met Gali 2021 i 2022?

Ako znate da postoji tema na Met Gali, znate i zašto. Svakog prvog ponedeljka u maju (kada se ne ispreči neka svetska pandemija), dizajneri, manekeni i Holivudske zvezde se šetaju crvenim tepihom ispred Metropolitan muzeja kako bi prikupili novac za godišnju modnu izložbu koju organizuje Institut za kostim u okviru muzeja. Sama izložba određuje i dress code – temu. Ove godine, izložba slavi američku modu, pa će se na majskom i septembarskom crvenom tepihu isticati samo američki dizajneri. Prvi deo izložbe naziva se  “In America: A Lexicon of Fashion”, a drugi “In America: An Anthology of Fashion”. Prva Met Gala održala se 1948. godine i ulaznice su bile svega 50 dolara, dok one sada koštaju 30.000 dolara, ili 275.000 dolara po stolu. Stolove uglavnom kupuju dizajneri, koji onda pozivaju zvezde da budu njihovi gosti, noseći naravno, njihove kreacije. Ove godine, nije dovoljna samo pozivnica već i – potvrda o vakcinaciji. Da bi se sprečilo širenje delta soja u Americi, odlučeno je da će Met Gali moći da prisustvuju samo vakcinisani i da će nošenje maske u zatvorenom prostoru biti obavezno. 

Zašto baš američka moda?

Kustos Metropolitan muzeja Andrew Bolton rekao je da je ova dvodelna izložba bila planirana mnogo pre pandemije. Američka modna zajednica već 75 godina daje neverovatan doprinos i podršku Metropolitenovom Institutu za kostim. Bolton je rekao da su na ovaj način želeli da im se zahvale, ali i da se osvrnu na uspeh američke mode, kao i da ga proslave. Sem toga, naveo je da je bio fascinaran kako su se američki dizajneri prilagodili socijalnoj i političkoj klimi u toku prošle godine, pogotovo kad je u pitanju fluidnost polova i body inclusivity. “Verujem da američka moda prolazi kroz renesansu. Posebno mladi dizajneri su predvodnici rasprava o različitosti i inkluziji, kao i održivosti i transparentnosti, mnogo višeod njihovih evropskih kolega, ako izuzmemo engleske dizajnere”, zaključuje kustos ovog neverovatnog muzeja.

Domaćini će biti predvodnici Gen Z generacije

Sem počasnih domaćina koji su ove godine urednica Voguea Anna Wintour,  američki dizajner Tom Ford i direktor Instagrama Adam Mosseri, u najvažniju noć u modnoj industriji goste će uvesti  pevačica Billie Eilish, pobednica Grand Slama Naomi Osaka, glumac Timothée Chalamet i pesnikinja Amanda Gorman. Svaki od domaćina je ostavio ogroman trag u industriji kojom se bavi, ali i u modnoj. Mladi glumac Timothée Chalamet je potpuno promenio pogled javnost na mušku modu noseći bomber jakne preko elegatnih odela, dok je Eilish izašla iz okvira svečanih haljina i oversized stilu dala ton koji do tada nije imao. 

Meni će biti potpuno veganski

Ove godine, na Met Gali neće biti ketering, kao što je do sada bila praksa, već će 10 najboljih njujorških kuvara da naprave meni koji se sastoji od kanapea, glavnih jela i dezerta – ali veganskih. Svako jelo će biti naravno, inspirisano lokalnom američkom kuhinjom. Kuvare je lično izabrao Marcus Samuelsson, koji je naglasio da je veganska ishrana budućnost i da Met Gala želi da bude deo toga. “Nadam se da je ovo početak nove tradicije, i da će sledećeg proleća gosti želeti da dođu i zbog hrane”, rekao je Marcus.

Najviše se očekuje od Jennifer Lopez, Rihanne i Lupite Nyong

Lista gostiju je još tajna, ali mediji već danima spekulišu o zvezdama koje će se prošetati crvenim tepihom ispred Metropolitan muzeja. Najveća misterija je naravno Jennifer Lopez, koja je redovan gost Met Gale još od 2004. godine. Kog dizajnera će izabrati i da li će Bennifer konačno imati zvaničan debi, videćemo za nešto više od mesec dana. Favorit Anne Wintour je definitivno Rihanna, koja je na prethodnim galama imala legendarne stajlinge poput Guo Pei haljine koje smo poneli na početku. Velika očekivanja imamo i od glumice Lupite Nyong, pogotovo posle nekoliko naslovnica Vogue magazina na kojima se pojavila. Takođe kruže glasine da su pevačica Camila Cabello i manekenka Emily Ratajkowski prvi put dobile pozivnicu za modne Oskare. 

Tekst: Tamara Mladenović
Fotografije: Shutterstock

Najnovije