Sve što treba da znate o Met Gali 2025

Uključujući i čuvenu temu izložbe.

Dok je poslednja Met Gala bila posvećena cveću i balovskim haljinama, sledeće izdanje u maju biće u znaku odela. Ovaj put, pažnja će biti više usmerena na prisutne muškarce nego ikada pre. Tema Met Gale 2025. je “Superfine: Tailoring Black Style” inspirisana sartorialnom istorijom Afroameričkog dandija, a ugostiće neke od najbolje obučenih muškaraca ove generacije. U nastavku su svi detalji koje treba da znate o najvećoj noći mode, od izložbe koja je osnova svega do domaćina koji će voditi paradu outfita.

Koja je tema Met Gale 2025?

Kao što smo pomenuli, izložba sledeće godine će se zvati “Superfine: Tailoring Black Style”, a crveni tepih će, kao i obično, odražavati temu prisutnu u izložbi. Očekujte mnogo krojenja, kao i jedinstvene pristupe tradicionalnim odelima. Takođe, verovatno će biti mnogo dizajna koji podsećaju na afroameričku istoriju, kako unutar tako i van Amerike, pozivajući se na ere i stilove poput tradicionalne afričke mode, odela Harlem Renaissance i modernih radova dizajnera kao što su Virgil Abloh i Pharrell Williams. Louis Vuitton je zapravo ko-sponzor Met Gale 2025, tako da će Williams verovatno biti veoma zauzet oblačenjem mnogih gostiju te noći.

Kada je Met Gala 2025?

Kao i obično, to je prvi ponedeljak u maju, što znači da će se Met Gala 2025. održati u ponedeljak, 5. maja.

Ko vodi Met Galu 2025?

Svi voditelji događaja biće muškarci, posebno poznati po svom stilu. Met Galu 2025. će voditi muzičar i dizajner Pharrell Williams, glumac Colman Domingo, vozač Formule 1 Lewis Hamilton i muzičar A$AP Rocky. Košarkaška zvezda LeBron James takođe će se pridružiti grupi kao počasni voditelj večeri.

“Svi su to muškarci koji se ne plaše da preuzmu rizik u svom predstavljanju,” rekao je glavni kustos Muzeja kostima Andrew Bolton o domaćinima bala. “Koriste klasične forme, ali ih takođe remiksuju i razlažu na zaista nove načine.”

met gala 2025

Šta će biti uključeno u prateću izložbu?

“Superfine: Tailoring Black Style”, će se fokusirati na Afroameričkog dandija—arhetip koji se može pratiti u Americi još od 18. veka—i istražiti preklapanje mode i crnih identiteta. Pored Boltona, izložbu će voditi i Monica Miller, profesor i šef Africana studija na Barnard koledžu, Columbia University i autor knjige “Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity.”

Miller je opisala afroamerički dandizam kao “strategiju i alat za preispitivanje identiteta, za ponovno zamišljanje sebe u drugačijem kontekstu. Da zaista pomerimo granicu—posebno tokom vremena ropstva, da zaista pomerimo granicu o tome ko i šta se smatra ljudskim bićem.” Kroz odeću, fotografiju, slike, crteže i filmske isečke, izložba će ilustrovati put koji su crni ljudi prošli u ovoj zemlji, od ropske grupe do globalnih trendsetera.

Od 2020. godine, nakon pokreta Black Lives Matter, Muzej kostima radi na popunjavanju praznine u svom arhivu, i stekao je oko 150 komada od BIPOC dizajnera. Mnogi od njih će verovatno biti izloženi u okviru izložbe, koja će biti organizovana u 12 karakteristika afroameričkog dandizma, zasnovanih na eseju Zore Neale Hurston iz 1934. godine, “Karakteristike negroidnog izraza.” Izložba će biti otvorena od 10. maja do 26. oktobra 2025.

met gala 2025

Koji je dress code za Met Galu 2025?

Ako ste fan najveće modne noći u godini, znate da često dolazi do razlike između teme i stvarnog dress code-a. Na primer, 2024. godine tema je bila “Sleeping Beauties: Reawakening Fashion”, ali je dress code bio “The Garden of Time,” što je dovelo do toga da mnogi učesnici nose odela koja predstavljaju propadanje lepote, inspirisana kratkom pričom J.G. Ballarda iz 1962. godine.

Obično, dress code se ne objavljuje sve dok se ne približi stvarnom događaju. Tako da ćemo verovatno morati da čekamo malo duže da bismo dobili više specifičnosti o tome šta se od gostiju očekuje da nose sledeće godine.

Foto: Profimedia

Najnovije