Harper's Bazaar Srbija

Tarot oživljava na haljinama u neverovatno lepoj kolekciji Christian Dior

Malo čarolije u našim turbulentnim vremenima.

U teškim vremenima, interesovanje za ezoteriku uvek raste.

Šta god mislili o tome, tokom poteškoća i većina skeptika okreće se višim silama – ako nijedna racionalna metoda ne deluje, sva nada je barem na njima. Štaviše, tome su skloni kreativni ljudi, na primer dizajneri. Jedan od njih bio je Christian Dior.

Gospodin Dior je bio prilično sujeveran. Nije doneo nijednu ozbiljnu odluku bez konsultacija sa ličnom gatarom madam Delae. Upravo ta strana njegove ličnosti inspirisala je Mariu Grazia Chiuri prilikom kreiranja nove modne kolekcije. Štaviše, situacija u svetu, iskreno govoreći, tome doprinosi. Kada pandemija koronavirusa besni više od godinu dana, granice ostaju zatvorene, a politička napetost raste sa obe strane okeana svakog dana, svi smo spremni da pribegnemo predviđanjima kako bismo saznali šta nas očekuje sledeće. Stoga je ove sezone čitav tim Dior-a aktivno igrao tarot karte. I uveravaju: sve će biti u redu.

Da, ovaj drevni metod proricanja postao je centralna tema nove kolekcije Haute Couture. U mini-filmu koji je režirao italijanski reditelj Matteo Garrone (po drugi put – prethodno je za modnu kuću održao jesen-zima modnu prezentaciju), Velika Arkana tarota postaje glavni protagonista, a svi likovi su oživeli u ovoj kolekciji. Pravda sedi na ogromnom tronu sa džinovskim vagama, Budala govori kakvu odluku treba doneti, a Obešeni čovek glavnom junaku pokazuje put. I svi su, naravno, odeveni u bajno lepe haljine iz svetilišta ateljea na aveniji Montaigne 30 – sa vezom, aplikacijama, blistavim zlatnim lameom ili luksuznim žakardom. Siluete su uglavnom inspirisane imperijskim dobom: obimni rukavi, visok struk, blago lepršava suknja. A ovo je, s jedne strane, stalna tema na repertoaru Marije Grace Chiuri, a s druge strane je i relevantno priznanje rastućoj modi za regentni osnovni stil. Evo srećnog dvostrukog pogotka.

Iz ruku majstora starih ateljea uvek su izlazile bajno lepe haljine – tako neverovatne, kao da uopšte nisu predmeti koje je čovek stvorio. Dakle, izbor takve magične teme posebno za modnu predstavu više je nego logičan. Pa čak i ako magija, nažalost, ne može da reši sve nagomilane probleme (inače ne bi bilo pandemije sa svim posledicama), to će nas bar u velikoj meri odvratiti od njih. Samo na trenutak. Ali ovo je, verujte nam, već mnogo.
 

Najnovije